Новини
20.01.2016

Мінагропром пропонує спростити умови виробництва дитячого харчування

Міністерство аграрної політики та продовольства України вносить на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про дитяче харчування», покликаний спростити умови ведення підприємницької діяльності у сфері виробництва дитячого харчування, а також гармонізації із законодавством Європейського Союзу.

На думку експерта напрямку “Сільське господарство” BRDO Богдана Андрющенко, будь-які зміни задля спрощення підприємницької діяльності варто вітати, однак рівень безпечності та якості дитячого харчування не може знижуватись внаслідок прийняття будь-яких законодавчих змін.

“Тому, розглядаючи виробництво дитячого харчування як частину загального виробництва харчових продуктів, зміни до законодавства мають забезпечити, щоб вироблений для загального споживання продукт був таким саме безпечним, як і для дітей”, – зазначив експерт.

У новій редакції закону пропонується виключити положення, якими встановлено обов’язковість отримання статусу спеціальної сировинної зони виробниками сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого харчування; визначити сучасні вимоги щодо якості і безпечності до сировини, яка використовується для виробництва дитячого харчування, а також вимоги щодо обігу та етикетування продукції дитячого харчування; викласти у новій редакції визначення термінів («сировина», «виробник дитячого харчування», «якість дитячого харчування»).

“З урахуванням норм Європейського Союзу, правове поле щодо дитячого харчування має стосуватись виключно особливостей виробництва і обігу продукції, призначеної для дітей віком до 6 місяців”,  – зазначив Андрющенко.

Також пропонується узгодити ці положення зі іншими законами – зокрема, законами України «Про охорону дитинства», «Про дошкільну освіту», «Про пестициди та агрохімікати».