Новини
22.12.2016

28 державних будівельних норм будуть адаптовані до сучасності

За підсумками чергового засідання робочої групи при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з приведення будівельних норм у відповідність із міжнародно-визнаними принципами нормування затверджено остаточний план та перелік ДБН, які потребують першочергового перегляду.

Протягом 20217-2018 років планується переглянути та привести у відповідність із сучасними світовими стандартами щонайменше 28 державних будівельних норм (ДБН). Серед ДБН, які потрапили до першочергового списку, – важливі для справжнього реформування будівельної галузі України і мають значний вплив на життя населення України, формування інфраструктури населених пунктів, енергоефективність будівель, безпеку та формування безбар’єрного середовища для всіх громадян.

Зокрема можна виділити:
ДБН 390-92 «Містобудування, планування і забудова міських і сільських поселень»
ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення»
ДБН В.2.6-33:2008 «Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації»
ДБН В.2.5-39:2008 «Теплові мережі»
ДБН В.2.2-24:2009 «Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків» тощо.

До роботи над заходами з приведення будівельних норм у відповідність із міжнародно-визнаними принципами нормування залучені Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство аграрної політики, Міністерство інфраструктури, Державна регуляторна служба та інші. Загалом в роботі задіяні на даний момент 15 міністерств та державних інституцій (служб та агентств).

На даний момент перші напрацювання щодо ДБН «Дошкільні навчальні заклади» та «Планування і забудова територій» були запропоновані ПАТ «Київ ЗНДІЕП» та Інститутом “ДІПРОМІСТО” імені Ю.М.Білоконя.

Офіс ефективного регулювання в складі робочої групи представляє керівник сектору «Будівництво» Олена Шуляк.

З метою врахування інтересів всіх учасників ринку – держави, споживачів та бізнесу – експерти сектору «Будівництво» BRDO запрошують всі зацікавлені сторони висловлювати свої пропозиції та зауваження щодо можливих змін в чинних нормах ДБН. Чекаємо на ваші пропозиції та зауваження електронною поштою на адресу office@brdo.com.ua з темою «Реформи ДБН».