54% опитаних підприємців потребують інформації щодо підготовки до перевірок, третина – не обізнані зі своїми правами

Листопад 2019 рoку став відправною точкою у розробці Інтерактивної платформи для МСБ, а вже за кілька місяців відбудеться її офіційний запуск завдяки активній співпраці BRDO, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України (КЕУ)» та EasyBusiness.

У грудні, аби краще зрозуміти потреби підприємців під час роботи над функціоналом і наповненням Платформи, ініціатори розробки Платформи провели опитування представників МСБ, попередні висновки якого свідчать про наступне:

54% підприємців найчастіше шукають інформацію саме про те, як підготуватися до перевірок.

83% респондентів шукають інформацію про перевірки з різних інтернет джерел: від офіційних сайтів органів контролю – до різноманітних форумів та галузевих статей. До того ж, далеко не завжди знайдені дані є достовірними та актуальними.

58% респондентів переконані: суттєвим фактором, що заважає бізнесу дотримуватися вимог законодавства і проходити перевірки без порушень, є діяльність інспекторів, які вишукують будь-які підстави для фіксації порушень.

У той же час, третина опитаних вважає, що найбільшою проблемою при проходженні перевірок є власна необізнаність МСБ зі своїми правами та способами правого захисту.

«Переважна більшість підприємців не знає, де знайти повну й актуальну інформацію про перевірки. Її пошук займає багато часу і не дає змоги вчасно підготуватися до візиту інспектора. Інтерактивна платформа не тільки стане ресурсом, що міститиме всю необхідну інформацію, але й навчить підприємців захистити свої права у випадку зловживань», – підтверджує Яна Горюнова, експертка BRDO.

«Український малий та середній бізнес, у переважній більшості, не має великого штату кваліфікованих юристів, які б на постійній основі радили, як правильно проходити планові або позапланові перевірки та уникати зловживань зі сторони держорганів. Саме тому існує потреба в інструменті, який би надав принаймні базові знання кожному підприємцю, як не допустити зловживань інспекторів», –  доповнює Кирило Криволап, експерт EasyBusiness.

Таким чином, невдовзі українські підприємці матимуть можливість знайти абсолютно всю необхідну інформацію про перевірки на єдиному ресурсі, максимально зручно та оперативно. Прозорість та ясність державних вимог до МСБ дозволять знизити рівень корупції та посилити підзвітність інспекційних органів.

Нагадаємо, з планом комплексних заходів держконтролю на 2020 рік можна ознайомитися на Інспекційному порталі за посиланням.

Взяти участь в опитуванні досі можна тут.

Довідково:

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також сприяє формуванню ефективної торгової політики, щоб забезпечити МСП можливістю скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

BRDO – провідний незалежний експертно-аналітичний центр з регуляторної політики в Україні.

EasyBusiness –  незалежний аналітичний центр, сфокусований на покращення бізнес клімату в Україні.