Новини
17.10.2017

60% цементу на ринку України – фальсифікат

На ринку цементу в Україні працюють 24 підприємства, 2/3 з яких – збиткові. За теперішніх темпів видобутку Україна забезпечена цементною сировиною на 320 років. За 2016 рік підприємствами вироблено понад 9 млн тон цементу, а будівельна галузь спожила 9,5 млн тон.

Дефіцит внутрішнього виробництва покривається за рахунок імпорту, в першу чергу – з Туреччини та Республіки Білорусь. 2016 рік продемонстрував скорочення експорту українського цементу на 40% і збільшення імпорту на 41%.

Внутрішнє споживання цементу в Україні значно поступається не лише загальносвітовим трендам, а й нашим найближчим сусідам. Ми – на передостанньому місці в Європі за цим показником.

За оцінками експертів на підставі вивчення асортименту роздрібних мереж частка фальсифікованого цементу на ринку України становить 60%: 82% перевіреного фасованого цементу виявилися підробкою, при цьому більше 50% мали меншу вагу, а близько 60% – не відповідали критерію по міцності.

Загальна вартість регулювання для бізнесу для одного суб’єкта господарювання на ринку становить щонайменше 400 тисяч гривень на рік.

Чинне регуляторне поле стримує розвиток ринку, є перешкодою для нових технологій та виходу на зовнішні ринки, а також не гарантує захист споживачів від контрафактної і небезпечної продукції.

Експерти BRDO підготували Зелену Книгу “Будівельні матеріали штучного походження: Цемент”. Запрошуємо вас взяти участь в опитування, за результатами якого ми підготуємо рекомендації щодо змін в регулюванні ринку цементу. Кожна відповідь – шанс створити більш сприятливе бізнес-середовище і сприяти розвитку вашої організації. Для відповідей: [email protected]

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/10/Anketa_TSement_PD.docx”]