Новини
13.05.2016

“80% санітарних вирубок лісів проводяться “під замовлення” деревообробників” – експерт

“80% санітарних вирубок лісів проводяться “під замовлення” деревообробників”, – прокоментував Ігор Лавриненко, експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO) ініціативу Кабінету Міністрів України щодо заборони санітарної вирубки лісів. За його словами, даний мораторій припинить суцільні вирубки, які називають санітарними, хоча насправді  80% таких рубок фактично є рубками головного користування.

“Сучасний стан законів та підзаконних нормативно-правових актів дозволяє “легалізувати” незаконні вирубки і уникати за це відповідальності. Сюди можна віднести і санітарні вирубки”, – зауважив Ігор Лавриненко. Він додав, що постанова про санітарну вирубку лісів була прийнята ще у 1995 році, є застарілою і потребує перегляду. Також вартує уваги і питання якості роботи лісопатологів, які погоджують вирубку хворого лісу.

Експерт проінформував, що Офіс ефективного регулювання (BRDO) вже надав профільному міністерству свої пропозиції щодо вирішення проблем та прийняття нового регулюючого нормативного поля у цій сфері. Зокрема, запропоновано:

  1. Проводити всі санітарні вирубки виключно під контролем екологічної інспекції;
  2. Заборонити суцільні санітарні вирубки у горах, заповідниках та національних парках;
  3. Загалом заборонити будь-які рубки у пралісах;
  4. Зобов’язати лісгоспи продавати деревину, отриману після санітарних вирубок через аукціони, а не за прямими договорами.

Офіс ефективного регулювання сподівається, що запропоновані зміни будуть враховані та вже найближчим часом зроблено перші кроки до комплексного реформування цієї сфери.