Новини
25.01.2017

BRDO ініціює скорочення кількості документів дозвільного характеру

Офіс ефективного регулювання, спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, ініціює скасування 17 документів дозвільного характеру (ДДХ),  10 із яких пропонується перевести із контролюючого на декларативний принцип.

Наразі це ряд бар’єрів, які забирають багато часу і ресурсів бізнесу. Наприклад, на отримання дозволів іноді потрібно до 45 днів. Для висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи знадобиться витратити до 30 днів. При цьому моніторинг посередницьких цін свідчить, що орієнтовна вартість послуг із сприяння в отриманні такого висновку становить 2,5 – 3 тис. гривень (залежно від виду продукції та строків отримання висновку). В той же час варто врахувати, що жодна лабораторія санітарно-епідеміологічної експертизи в Україні не має акредитації за загальновизнаним міжнародним стандартом ISO 17025, тобто жоден із висновків такої експертизи не визнається ніким, крім як самою Україною.

У рамках цієї ініціативи розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру шляхом розширення сфери застосування декларитивного принципу».

Сподіваємось, що вже у лютому поточного року його буде розглянуто на Уряді та подано до  Верховної Ради. Його ухвалення дозволить зменшити адміністративний тиск держави на бізнес,  запровадити прозорі правили для суб’єктів економічної діяльності, а також скороти їх часові та грошові витрати.

Детальніше про законопроект  https://brdo.com.ua/bills/proekt-zu-pro-vnesennya-zmin-deyakyh-zakonodavchyh-aktiv-ukrayiny-shhodo-skorochennya-kilkosti-dokumentiv-dozvilnogo-harakteru-u-tomu-chysli-shlyahom-poshyrennya-zastosuvannya-deklaratyvnogo-prynts/