Новини
10.02.2016

Близько 25% регуляторних інструментів в агросекторі потребують перегляду – експерт

На сьогодні одним з пріоритетів Офісу ефективного регулювання BRDO є перегляд  регуляторного законодавства, зокрема інструментів регулювання. Про це керівник напряму «Сільське господарство» BRDO Андрій Заблоцький повідомив під час дискусійної панелі Liga:Hub «Законодавча платформа для агробізнесу – 2016».

За його словами, зараз відносини у аграрному секторі врегульовані 1396 актами. За січень-початок лютого BRDO переглянув 35 актів і виявив серед них чотири (накази та постанови) які не відповідають чинному законодавству за критеріями законності та актуальності.

«Це лише перший приклад того, наскільки законодавство агросектору потребує перегляду. На сьогоднішній день у  галузі налічується щонайменше 100 регуляторних інструментів, і близько 25% з них потребують термінового перегляду. Ми завжди відкриті пропозиціям від бізнесу, готові їх опрацювати, доносити позицію до профільних міністерств та відомств, а також допомагати в розробці відповідних законодавчих актів», – зазначив Заблоцький.

Водночас основною причиною системних проблем у країні, у тому числі й у галузі сільського господарства, є недовіра між бізнесом і державою, вважає Олексій Гончарук, голова Офісу ефективного регулювання BRDO. 

«Через це ми маємо високу вартість кредитних ресурсів. Тому що  інвестор не готовий інвестувати у державі, де податки змінюються з сьогодні на завтра. Так само неможливо інвестувати у сільське господарство серйозні гроші, якщо ти не розумієш режиму власності на землю у цій країні. Для вирішення усіх цих проблемі потрібен діалог між державою та бізнесом», – зазначив він.

Саме тому Офіс зараз працює над спрощенням правил ведення бізнесу, зокрема й у сільському господарстві, яке є одним з пріоритетних напрямів BRDO. І бізнес може впливати на цей процес:

«Консолідована зорганізована бізнес-спільнота реально може впливати на ті правила, які держава пише сьогодні. Паркан недовіри треба ламати», – додав Гончарук.