BRDO підготували Зелену Книгу “Керамічні плити і плитки”

У I-му півріччі 2017 року обсяги виробництва керамічної плитки в Україні зросли в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року на 29% і склали 25,8 мільйонів квадратних метрів. А за 2016 рік – 45,3 мільйони м2.
 
У 2000 частка імпорту в споживанні керамічної плитки в Україні становила 55%, тоді як 2015 цей показник дорівнював 23%. Загалом Україна почала експортувати керамічну плитку на зовнішні ринки у 2000 році, і за 15 років експорт виріс у 347 разів.
 
Продукція українських виробників користується попитом і є конкурентоспроможною на багатьох ринках. Але через нетарифні бар’єри, які пов’язані із неефективністю та повільними процесами гармонізації із системою стандартизації ЄС, ми не використовуємо на повну силу  експортний потенціал галузі.
 
В рамках Публічного діалогу щодо системного аналізу державного регулювання ринків, експерти назвали суму за проходження сертифікації для доступу продукції на ринки ЄС через уповноважені представництва іноземних лабораторій, яка становить суму до 20 тисяч доларів. Саме на таку суму збільшується собівартість української керамічної плитки при експорті в європейські країни. Це значно зменшує її привабливість.
 
Можливі шляхи вирішення проблематики прискорення переходу на міжнародну систему сертифікації, гармонізація системи технічного регулювання та стандартизації, підвищення ефективності ринкового нагляду – саме ці теми наші експерти проаналізували у зелені книзі  – саме Системний аналіз якості державного регулювання ринку «Керамічні плитки та плити», яку ми пропонуємо до обговорення.