Новини
09.02.2016

BRDO спільно з Мін’юстом розробляють механізм захисту прав інвесторів на нерухомість, що будується

Офіс ефективного регулювання BRDO разом з Міністерством юстиції України розробляють механізм захисту прав інвесторів на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому. Пропозиції щодо вдосконалення законодавства у цьому напрямку експерти Офісу сьогодні обговорили під час робочої зустрічі з  начальником управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації міністерства Анатолієм Лещенком.

За словами експерта сектора «Будівництво» BRDO Таїсії Барингольц, на сьогодні  фізичні та юридичні особи, що інвестують у нерухомість, яка ще будується, є незахищеними, оскільки укладені у зв’язку з цим договори не підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

«Одним із ризиків інвестування в об’єкт житлового будівництва є можливість його подвійного перепродажу недобросовісними забудовниками. При цьому, жоден із існуючих в Україні способів інвестування у будівництво житлових об’єктів не може повністю захистити інвесторів від зазначених ризиків», – зазначила Таїсія Барингольц.

Вирішити цю проблему можна за допомогою реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому. Саме тому, щоб цей механізм мав реальну дію BRDO та Мін’юст працюють над розробкою відповідного законопроекту.

Під час зустрічі експерти Офісу разом з паном Лещенком обговорили основні положення проекту закону.

Зокрема,  Олексій Гончарук, голова BRDO, запропонував закріпити на законодавчому рівні право сторін договору врегульовати відносини купівлі-продажу об’єкту нерухомого майна, що буде збудований, на підставі модельного договору.

На зустрічі було погоджено й сам механізм реєстрації. Відповідно до нього, спершу права власності на кожен об’єкт, що буде збудований (наприклад, квартиру), реєструватимуться за забудовником.  Після цього забудовник набуває права продавати нерухомість, яка будується. Права власності на проданий об’єкт будуть перереєстровуватися на інвесторів, а вже після введення об’єкта в експлуатацію – ці права  автоматично закріплюватимуться за власниками.

Також експерти Офісу звернули увагу на доцільність закріпити у законопроекті обов’язок забудовника  створити веб-сайт щодо об’єкту нерухомого майна, що буде збудований у майбутньому. На цьому ресурсі має розміщуватись інформація про об’єкт будівництва, затверджена проектна документація на будівництво, відомості про житло, яке вже продано та ще продається, а також форум інвесторів.