BRDO та Мінрегіон розробили постанову, що вдосконалить регулювання організації процесів проектування та будівництва

Закон №1817- VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності”, який набув чинності з 10 червня 2017, скасував категорії складності об’єктів будівництва, на заміну яких введено класи наслідків (відповідальності): незначні (СС1), середні (СС2) та об’єкти зі значними наслідками (СС3). Але при цьому, на підзаконному рівні продовжують бути чинними обмеження, які не передбачають можливість проектування об’єктів ІV-V категорії складності у відповідності із сучасними Єврокодами, гармонізованими згідно з вимогами про Асоціацію з ЄС.

Експерти BRDO спільно з Мінрегіоном підготували проект постанови КМУ №547, що розширює застосування Єврокодів при проектуванні в тому числі на об’єкти класу СС3. А також прибирає неузгодженості та обмеження, які існували ще з 2011 року, але особливо стали критичними після прийняття  закону №1817-VIII. Ця постанова розроблялася при безпосередньому залученні підприємців та представників будівельної галузі. Наразі проект постанови проходить узгодження з міністерствами та відомствами, які повинні дати свої зауваження.

Прийняття постанови №547 не лише вдосконалить регулювання при організації процесів проектування та будівництва, але й суттєво вплине на можливості українських будівельників та підприємців. Автори-проектувальники зможуть застосовувати нові, сучасні норми при проектуванні. А це відкриє дорогу для появи сучасних виробничих приміщень, готелям, житловим будинкам, стадіонам та торгово-розважальним центрам. Чекаємо з нетерпінням на швидке узгодження постанови та оперативне її запровадження в дію.