BRDO: Уряд пройшов тільки дві третини шляху до повноцінної відкритості

Офіс ефективного регулювання оприлюднив Рейтинг «Відкритість уряду»

6 березня 2017 року Офіс ефективного регулювання презентував результати аналізу того, як українські міністерства виконують вимоги до відкритості та доступності інформації про свою діяльність. За висновками дослідження, уряд виконує ці вимоги, в середньому, всього на  65%.

За результатами дослідження «Відкритість Уряду», рейтинг очолили Міністерство інфраструктури України із 65-ма балами із 70-ти можливих та Міністерство освіти і науки України із 64-ма балами. Аутсайдерами виявилисянедавно створені Міністерство інформаційної політики України 23 бали та Міністерство з питань окупованих територій та тимчасово переміщених осіб 19 балів.

«Доступні дані – це не лише підвищення відкритості та прозорості органів влади, а й джерело інформації, необхідної для розвитку бізнесу. І наша увага до сайтів міністерств не випадкова, бо саме вони мають бути інструментом отримання інформації від першоджерела та майданчиком для діалогу із громадськістю та бізнесом», сказав Голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук.

Однією з беззаперечних переваг усіх міністерств виявилась робота з базами відкритих даних, більшість з яких у вільному доступі на веб-сайтах. Однак, є й винятки. Наприклад, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України не публікує дані про граничні величини споживання електричної енергії; екологічну та радіаційну обстановку в зоні розташування атомних електростанцій;  звіти, що готуються в рамках ініціативи прозорості видобувних галузей. А от Міністерство аграрної політики та продовольства не опублікувало інформацію про лісові пожежі, дані моніторингу лісів, тощо.

Аналітики Офісу ефективного регулювання оцінювали відкритість міністерств за сімома критеріями: реалізація принципу інформаційної відкритості, забезпечення роботи з відкритими даними, публічність планів діяльності та звітів, антикорупційна експертиза і громадський моніторинг правозастосування. Рейтинг складено на основі аналізу 18-ти веб-сайтів міністерств.

За словами Олексія Гончарука, минулого року Офіс ініціював системний перегляд регуляторного поля у 6-тиключових секторах економіки, який передбачає максимальну відкритість процесу та участь у ньому всіх зацікавлених сторін. І рейтинг «Відкритість Уряду» є першим індикатором готовності цих органів до публічного діалогу зі своїми цільовими аудиторіями.

Офіс ефективного регулювання розробив рекомендації для поліпшення відкритості даних і надіслав їх кожному міністерстві. Через два місяці експерти Офісу проаналізують урахування рекомендацій та оновлять рейтинг.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/03/Rejtyng-Vidkrytist-Uryadu.pdf”]