Новини
07.06.2016

Чинні правові норми про ліцензування господарської діяльності потребують доопрацювання – експерт

Вирішенню законодавчих неузгодженностей, які виникли після набуття чинності Законом України “Про ліцензування видів господарської діяльності”, була присвячена нарада у Державній регуляторній службі України, що проходила в Києві 6 червня 2016 року.

Прикінцевими та перехідними положеннями вищезазначеного закону, який набув чинності майже рік тому – 28 червня 2015 року, встановлено, що видані строкові ліцензії на певні види господарської діяльності є безстроковими. В той же час, цей же закон зазначає, що деякі види господарської діяльності ліцензуються відповідно до інших нормативно-правових актів, які передбачають встановлений строк дії ліцензії.

Таким чином, ліцензії, отримані суб’єктами господарювання до набрання чинності ЗУ  “Про ліцензування видів господарської діяльності” є безстроковими, а ліцензії, отримані після набрання чинності цим законом, – мають обмежений строк дії, встановлений у спеціальних нормативно-правових актах. Такі норми ставлять суб’єктів господарювання в однакових сферах господарської діяльності у нерівне становище.

“Неузгодженності між різними нормативно-правовими актами, які інколи виникають та ставлять представників бізнесу в нерівні умови, доводять правильність твердої позиції ДРС України щодо постійного аналізу регуляторного впливу. Ми, як експертна організація, підтримуємо всі ініціативи державного регулятора, який відповідально ставиться до виконання своїх функцій і залучає бізнес, громадськість та фахівців з регуляторної політики для оперативного вирішення проблем в регуляторній сфері”, – зазначив на нараді експерт сектору “Ринковий нагляд да контроль” BRDO Леонід Литвиненко.

З метою обрання єдиної позиції до обговорення вищезазначеного колізійного питання Державна регуляторна служба України залучила представників органів ліцензування, громадських організацій та експертів.

У результаті було запропоновано декілька способів вирішення цієї проблеми. Як зазначили експерти, одним із найефективніших шляхів є  підготовка відповідних змін до Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності”.

Офіс ефективного регулювання (BRDO) нагадує всім представникам бізнесу, що згідно із ЗУ “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, регулятори повинні періодично відстежувати результативність регуляторних актів та забезпечувати їх перегляд. Також, стаття 6 цього закону надає право громадянам особисто відслідковувати регуляторний вплив та надавати пропозиції щодо перегляду нормативних актів.