Новини
20.02.2017

Дерегуляція у нафтогазовій сфері – нові можливості для бізнесу та розвитку галузі

Скасувати низку недружніх процедур для бізнесу в нафтогазовій сфері можуть вже цього тижня. На порядку денному Верховної Ради законопроект №3096, ухвалення якого давно очікує ринок. Законопроектом спрощується порядок користування землею, скасовується необхідність отримання акту гірничого відводу і регулюється питання правового статусу об’єктів нафтогазобудування.

«Регуляторне поле цієї сфери сьогодні застаріле і обтяжливе для бізнесу. Як наслідок, енергетична галузь не може повноцінно розвиватись та збільшувати обсяги видобутку нафти і газу, насамперед, для внутрішнього використання», зауважила заступник Голови Офісу ефективного регулювання Світлана Коломієць.

Ключові зміни:
1. Надрокористувач зможе своєчасно розпочати видобуток, адже термін отримання земельних ділянок для здійснення видобутку нафти і газу буде скорочено з 20 до 3 місяців.
2. Гарантування безперешкодного доступу до свердловини через закріплення права сервітуту.
3.Скасування необхідності отримання гірничих відводів, який є радянським архаїзмом та не несе жодної контролюючої функції в нафтогазовому виробництві. Натомість користування надрами буде здійснюватись на підставі спецдозволу, який видає держава за погодженням з місцевою громадою.
4. Впровадження єдиного погодження на зняття і перенесення ґрунту, що суттєво зменшить часові витрати бізнесу. Сьогодні оформлення окремого дозволу триває близько півроку, хоча збереження родючого шару ґрунту врегульовано раніше, під час отримання земельної ділянки в користування.
5. Свердловина не є об’єктом містобудування. Наразі через відсутність чіткого визначення статусу свердловин, місцеві органи влади вимагають реєструвати їх як об’єкти містобудування із присвоєнням поштової адреси, що триває понад один рік. Згідно з міжнародною практикою свердловини є тимчасовими спорудами.

Офіс ефективного регулювання сподівається, що надважлива ініціатива буде проголосована і ринок отримає ефективні та прозорі регуляторні правила , стимул для розвитку та залучення інвестицій.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/02/ZP-3096_Infografika_13.04.16.pdf”]