Новини
18.05.2016

Експерт BRDO: “Наразі в Україні відновлювана енергетика практично не розвивається”

“Наразі в Україні  відновлювана енергетика практично не розвивається” – вважає Олексій Оржель, керівник сектору “Енергетика” Офісу ефективного регулювання (BRDO). Так експерт прокоментував результати круглого столу “Стан виконання Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року: парламентський контроль”, в якому прийняли участь народні депутати, представники Держенергоефективності, профільних міністерств, організацій, ЄБРР та учасників ринку.

“Два роки тому було прийнято Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Згідно з планом, Україна взяла на себе зобов’язання досягнення частки енергії, отриманої з відновлюваних джерел, в кінцевому споживанні енергії у 2020 році на рівні 11%. Проте, сьогоднішні темпи розвитку даної сфери надзвичайно низькі. За останній рік введено лише 29,5 МВт потужностей”, – зазначив Олексій Оржель та додав, що розвиток цього напряму це наближення України до енергонезалежності, тому необхідно активізувати зусилля задля досягнення поставлених цілей.

На думку Олексія Оржеля, загальносвітовий тренд, який з часом лише посилюватиметься, – це генерація з відновлюваних джерел енергії. На даному етапі цей напрямок є найбільш прогресивним та екологічно чистим сектором енергетики.

“Головне завдання, виконання якого ми маємо забезпечити на часі – підтримувати прогнозовані та стабільні умови ведення бізнесу, притримуватися курсу на підтримку відновлювальної енергетики та продовжити формування комфортного інвестиційного клімату. Підґрунтя для цього вже створено: стимулюючі закони та рішення, які спрямовані на розвиток “зеленої” енергетики. Тепер варто зосередитися на забезпеченні їх виконання”, – акцентував експерт.