Новини
01.04.2016

Експерт BRDO представила законопроект щодо захисту прав інвесторів у об’єкти будівництва

Купівля нерухомості на первинному ринку в розрізі існування великої кількості договірних схем придбання стала ключовою темою круглого столу, який організував Комітет нерухомості та будівництва Асоціації адвокатів України. Офіс ефективного регулювання BRDO на заході представляла експерт сектору «Будівництво» Марія Грабовська.

У обговоренні проблемних питань судових та позасудових способів захисту прав покупців нерухомості, впровадження необхідних змін законодавчого регулювання схем купівлі нерухомості на первинному ринку України та аналіз ризиків для покупців взяли участь провідні правознавці України, представники будівельного бізнесу та експерти.

Марія Грабовська презентувала на обговоренні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав власності на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому», який був розроблений експертами BRDO для упорядкування процедури реєстрації прав власності на такі об’єкти.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/04/Prezentatsiya-obyekty-may-butnogo-budivnytstva.pdf”]

На думку авторів, нововедення, які пропонуються законопроектом, допоможуть унеможливити використання цілої низки шахрайських схем: подвійного продажу квартир, змін технічних характеристик тощо. Окремо розглянуті деякі питання оподаткування в цій сфері. Також законопроект передбачає розширення зобов’язань забудовника щодо інформування про об’єкт нерухомого майна шляхом створення веб-сторінки.

“Вдосконалення регуляторної політики в секторі будівництва нерозривно пов’язані із залученням інвестицій. Захист прав інвесторів та їх прав на отримання достовірної інформації – це основне завдання, яке ми ставили перед собою, як розробники”, – зазначила Марія Грабовська.

Зміни до регуляторної політики в будівельній галузі повинні стати одним з головних питань нормотворчої роботи найближчим часом. Вирішення питань, які роками накопичувалися і не вирішувалися, допоможе залучити значні кошти до сектору. І, як наслідок, – дати поштовх до росту не лише галузі будівництва, а й більш ніж 30 інших галузей, пов’язаних з нею.

Офіс ефективного регулювання закликає представників бізнесу та громадськість долучатись до процесу реформування законодавства в регуляторній сфері та надсилати свої пропозиції на [email protected]. Усі пропозиції та зауваження, що надходитимуть на адресу Офісу ефективного регулювання будуть враховані при підготовці нових законопроектів.