Новини
19.04.2016

Експерт BRDO: Закон про ліцензування видів господарської діяльності має бути уточнений за низкою позицій

За висновками експертів, механізми та принципи ліцензування бізнесу в Україні потребують суттєвих доопрацювань. Про це йшлося під час обговорення пропозицій ДРС щодо внесення змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», яке відбулося 19 квітня 2016 року. Офіс ефективного регулювання BRDO представляли на заході керівник напрямку “Контроль та нагляд” Володимир Головатенко та експерт Леонід Літвіненко.

Пропозиції ДРС щодо змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», які презентувала Голова Державної регуляторної служби  Ксенія Ляпіна,  спрямовані на усунення низки неузгодженостей, прогалин та внутрішніх правових колізій положень цього Закону.

“Системне опрацювання пакетів ліцензійних умов у різних галузях виявило, що закон “Про ліцензування видів господарської діяльності” потребує уточнення за великою кількістю позицій. Ми маємо змогу з практичного досвіду підтвердити висновки ДРС значна кількість неузгоджень повторюються і вказуюють саме на необхідність проведення системних уточнень в базовому законі щодо ліцензування діяльності бізнесу. При цьому важливо виважено підходити до питань, які саме види діяльності повинні регулюватися державою таким регуляторним інструментом як ліцензія. Ринок може бути упорядкованим за допомогою різноманітних інструментів як обмежуючих, так і стимулюючих”, зазначив  за результатами обговорень Володимир Головатенко.

IMG_0942Під час проведення презентації  пропозицій ДРС щодо внесення змін до вищезазначеного закону представники органів влади та експертне середовище підтримало концепцію ДРС щодо системного вдосконалення процедур ліцензування шляхом оптимізації механізмів державного регулювання.

Нагадаємо, що системний перегляд регуляторних актів, зокрема ліцензійних умов, та напрацювання ефективних змін одне з ключових завдань Офісу ефективного регулювання і є основним напрямком BRDO щодо реформування української економіки та державного управління з моменту заснування у 2015 році. Висновки наших експертів постійно стають результатами внесення змін та уточнень до окремих нормативних актів, які регулюють різні галузі від медицини та поводження з небезпечними відходами до загальнодержавного нагляду за бізнесом.