Новини
24.06.2016

Українські споживачі та виробники готові до впровадження енергоефективних технологій

В Україні створені передумови для початку енергоефективної модернізації та більш активного використання енергозберігаючих технологій. Ця теза стала основним висновком за підсумками панельної дискусії “Хто, як і чим утеплить ваші будинки? Чи готові українські виробники до приходу інвестицій на ринок енергоефективності?”. Спілкування проходило в рамках форуму “Фонд енергоефективності. Ключовий START-UP УКРАЇНИ”, який був організований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України спільно з компанією А7 CONFERENCES. Модератором панелі, присвяченій модернізації ЖКГ та можливостям українських виробників будматеріалів виступила керівник сектору “Будівництво” Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк.

Форум “Фонд енергоефективності. Ключовий START-UP УКРАЇНИ” став площадкою для обміну думками та діалогу у сфері енергоефективності між владою, бізнесом, міжнародними партнерами, експертним середовищем, місцевим самоврядуванням, громадськістю. У роботі форуму взяли участь Прем’єр-мінстр України Володимир Гройсман, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, міністри Уряду, народні депутати України, Голова групи підтримки України з Європейської комісії Пітер Вагнер, представники місцевої влади, керівники ТОП-100 українських і міжнародних компаній у сфері енергоефективності, українські виробники енергоощадної продукції, іноземні інвестори, представники міжнародних фінансових корпорацій, а також посольств іноземних держав.

Як зазначила Олена Шуляк на початку обговорення в рамках дискусійної панелі, загальний житловий фонд становить майже один мільярд квадратних метрів, а середній вік житлових будинків в Україні – майже 42 роки. Більшість цих будівель потребують термомодернізації. Такі масштаби вимагають не лише коштів, а й можливостей насичення ринку якісними і бажано – вітчизняними будматеріалами.

Заступник Міністра фінансів України Сергій Марченко розповів присутнім про реальні кроки, які були розроблені державою для підтримки як виробників, так і громадян України з метою ефективної реалізації програм з енергоефективності.  Продовженням роботи сесії став виступ пані Крістіани Хагенедер, представника GIZ (DEUTSCHE GESELLSCHAFT FÜR INTERNATIONALE ZUSAMMENARBEIT), яка поділилася з учасниками дискусії не лише інформацією про можливу підтримку українських реформ у сфері енергозбереження, а й практичним німецьким досвідом з цього питання. Учасники дискусії відмітили схожість стартової ситуації зі станом житлового фонду, який був вже модернізований у ФРН, і зазначили, що досвід німецької сторони буде надзвичайно корисним.

Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко наголосив, що створений Фонд енергоефективності є кроком до європейських стандартів виробництва, постачання та споживання енергії в Україні. Про реальні досягнення учасники дискусії отримали інформацію безпосередньо від місцевої влади – депутата Київської міської ради Володимира Гончарова та заступника міського голови міста Долина Володимир Смолій.

Зокрема, Володимир Смолій поділився конкретним досвідом міста Долина Івано-Франківської області, яке, попри статус невеликого районного центру, за останні роки має одні з найвагоміших здобутків в Україні у сфері енергоефективності. Доповідач зазначив, що завдяки реалізації муніципальної стратегії сталого розвитку в сфері енергоспоживання до 2020 року у місті був запроваджений ефективний енергоменеджмент. Без будь-яких капітальних інвестицій місцевій владі вдалося скоротити споживання енергоресурсів не менш ніж на 10%. Після проведення енергоефективних заходів у бюджетних будівлях – лікарнях, школах, дитсадках тощо, рівень споживання енергії скоротився на 20%. На сьогодні місцевою владою вже була проведена термомодернізація 30 багатоповерхівок (30% багатоквартирного жилого фонду міста із 20-ма тисячами жителів). За 3 роки рівень термомодернізації планується довести до 60%. Також Смолій поділився досвідом щодо формування нормативно-правової бази з питань енергоефективності та залученням коштів із різних джерел для реалізації муніципальних програм.

Жваву дискусію, яка переросла в сесію запитань та відповідей, визвали доповіді вітчизняних виробників та реалізаторів будівельних матеріалів, яких представляли власники та керівники підприємств Наталія Єремєєва, Олександр Радченко, Юрій Тіхонов і Олексій Біленко. До цієї дискусії активно долучався Володимир Гончаров.

“Дискусія пройшла надзвичайно ефективно – лише обмін думками зайняв 2 години. І при цьому – я навіть не очікувала такої активності від учасників – зала була весь час повною, навіть не вистачало місць для слухачів”,   зазначила Олена Шуляк.

Експерт BRDO також зазначила, що панельна дискусія стала репрезентативним відображенням стану сфери енергоефективності в Україні.

“Ми почули думки влади про стратегічні реформи, шляхи фінансування та держану підтримку, отримали бачення від наших іноземних партнерів і консультантів. А, найголовніше, створили платформу для прямого спілкування держави, виробників, регуляторів ринку та кінцевих споживачів. Як бонус від себе відмічу розкриття конкретних успішних кейсів із впровадження енергоефективних технологій в Україні на муніципальному та корпоративному рівнях”, підсумувала модератор дискусії.

За підсумками дискусії учасники намітили низку напрямків для подальшого опрацювання. Важливим елементом успішної держави повинна стати реалізація стратегії енергоефективної країни.  В цьому зацікавлені всі сторони від держави до виробника і споживача. При цьому, учасники зазначили, що є певні елементи гальмування реформ в секторі. Зокрема лише на даний момент у Верховній Раді знаходяться понад 30 законопроектів, які стимулюватимуть енергоефективне споживання та виробництво матеріалів. Окремо під час сесії намітили вектори вдосконалення регуляторної політики у сфері від запровадження маркування матеріалів за класами енергоефективності до зниження контролю держави шляхом передачі частини повноважень до експертних організацій. Також, на думку фахівців, важливо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з регіонами та безпосередньо із кінцевими споживачами щодо важливості проблематики енергоефективності.