ERP-система для сфери державного контролю

У сучасному світі важко уявити бізнес, крім хіба що найдрібнішого, який не використовує бухгалтерські програми для обліку діяльності. Більше того, сьогодні набирають популярності ERP-системи, тобто системи планування ресурсів підприємства, за допомогою яких автоматизується не просто обробка даних про результати роботи, а й первинні бізнес-процеси.

Для багатьох компаній середнього та великого бізнесу впровадження ERP-рішень вже давно є навіть не конкурентною перевагою, а обов’язковою умовою збереження позицій на ринку. Без них менеджери та власники компанії не мають адекватної інформації про стан справ і не можуть ухвалювати найефективніші управлінські рішення.

Аналогічні проблеми актуальні і для сфери державного контролю. За відсутності онлайн-картини політики та стану її реалізації, державні службовці та громадяни не розуміють, що саме контролюється державою, яка користь суспільству від перевірок бізнесу державою та які ризики мінімізуються завдяки державному втручанню. Відповідно, формування державної політики у сфері роботи інспекційної системи здійснюється навмання та на основі інтуїції, а не виваженої аналітики. Громадяни позбавлені можливості у кілька кліків отримати актуальну інформацію, яка дозволяє оцінити якість відповідної роботи держави.

Необхідність розробки повноцінної ERP-системи для сфери державного контролю лежить на поверхні. В альтернативній реальності така система мала бути впроваджена державою щонайменше 10 років тому. Однак, політична воля на діджиталізацію інспекційної системи визріла лише у 2016 році. У 2017 р. команда BRDO створила пілотний модуль ІАС (Інтегрованої автоматизованої системи державного контролю) – прообраз майбутньої повнофункціональної онлайн-системи заходів державного контролю.

Вже зараз ІАС має гарний функціонал, а за кілька років він трансформується в потужну інформаційно-аналітичну платформу, що реалізовуватиме найважливіший принцип функціонування правильної ERP-системи – усі важливі відомості вносяться до бази даних один раз в місці створення відповідної інформації та стають негайно доступними користувачам.

Інспекційна реформа набирає обертів. Приєднуйтесь!