Голова BRDO: Основою реформ мають бути принципові зміни в системі прийняття рішень, а не фрагментарні косметичні зміни

Ефективні реформи в Україні можеть забезпечити лише принципові зміни в системі прийняття рішень. Про це заявив Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук, розпочинаючи експертне обговорення “Концепція ефективного розвитку системи прийняття рішень”. З його слів, на часі перехід від фрагментарних косметичних змін в системі державних рішень до принципово нових підходів, перш за все у сфері реформування регуляторної політики. Захід організовано BRDO на базі Києво-Могилянської бізнес-школи.

Відкриваючи обговорення, Іван Міклош, співголова Стратегічної групи радників з питань реформ при Кабінеті міністрів, наголосив на абсурдності сучасної системи прийняття рішень щодо ключових питань в різних центрах відповідальності, які часто не узгоджують політику. Також він зауважив, що здійснення реформ це, в значно більшій мірі, політична, ніж технічна проблема.

Олексій Гончарук презентував Концепцію ефективного розвитку системи прийняття рішень, підготовлену експертами Офісу. Відповідно до концепції, 10 базових реформ покликані перетворити інертну, застарілу систему державного управління регуляторною політикою на ефективний інструмент розвитку держави. Серед основних – реформування системи контролю/нагляду, запровадження єдиної адміністративної процедури, спрощення доступу до ринків, переорієнтація на циклічність планування регуляторної політики, поетапний перехід на довготривалий період планування та функціональну переорієнтацію в системі регуляторів – від паперів до економічних політик.

“Ми напрацювали системне бачення змін в прийнятті рішень державою, я вдячний представникам міжнародної групи стратегічних радників Міклоша/Бальцеровича, з якими Офіс розпочав активну співпрацю, за підтримку наших реформаторських починань. Сьогоднішнє обговорення підтвердило, що період “quick wins” повинен залишитися в минулому. Настав час визначати стратегічні пріоритети і формувати бачення на період довготривалого планування розвитку”, – зазначив Олексій Гончарук.

Під час презентації Голова BRDO також продемонстрував експертам робочий прототип інформаційно-аналітичної системи для систематизації даних та управління регуляторною політикою “Простір”. Можливості системи, продемонстровані на конкретних прикладах, викликали жваву дискусію серед експертів і підтвердили актуальність подальшої роботи над створенням єдиного інформаційного простору для роботи регуляторів, бізнесу та громадськості.

За результатами обговорення експерти домовилися продовжити активні консультації з метою доопрацювання концепції ефективного регулювання, розробленої Офісом, яка в подальшому ляже в основу підготовки вже узгодженого  пакету системних реформ регуляторної сфери.

Довідково

Експертне обговорення організоване Офісом ефективного регулювання (BRDO) 29 червня на базі Києво-Могилянської бізнес-школи. Модератором і основним доповідачем виступив Голова BRDO Олексій Гончарук.

Серед основних учасників: старший радник з економічних групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні  Олександр Шкурла, керівник проектів та програм Управління процесного менеджменту НБУ Тетяна Дячук, керівник Європейського інформаційно-дослідного центру Роман Кобець, голова правління Центру громадської експертизи Любомир Чорній, член Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Олександр Пліва та інші провідні експерти, які мають досвід в інституційних реформах державних органів.

Ілюстраційні матеріали до Концепції ефективного розвитку системи прийняття рішень (до обговорення):

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/06/Concept_10Steps_v5_comics.pdf”]