Новини
02.03.2016

Кабмін підтримав законопроект щодо спрощення доступу до електромереж

Експерти сподіваються, що пропозиції Офісу ефективного регулювання BRDO будуть враховані в остаточній редакції

2 березня Кабінет міністрів України підтримав законопроект щодо спрощення процедури доступу до електричних мереж, напрацьований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. У розробці проекту брав участь Офіс ефективного регулювання BRDO разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Однак, у якій саме редакції уряд схвалив законопроект, стане відомо після його затвердження Секретаріатом Кабміну та оприлюднення.

Експерти Офісу наголошують на тому, що, якщо у документі будуть враховані усі запропоновані пропозиції BRDO, законопроект дозволить Україні підвищити свої позиції у рейтингу Світового банку Doing Business та зекономить бізнесу значні кошти.

 У першочерговій редакції законопроекту пропонувалось оптимізувати процедуру стандартного приєднання через впровадження публічного договору-оферти та спрощення вимог до пакету документів, який можна подати в електронній формі.

Також встановлюються штрафи для електропередавальних організацій за перевищення термінів, які пропонується відвести на здійснення послуги приєднання.

Окрім цього, було запропоновано запровадження нової категорії приєднання – комплексного стандартного приєднання. Це приєднання від 160 кВт до 5 МВт. Тим самим запроваджується принцип скорочення процедури, її уніфікації та можливості спрощеного визначення плати за послугу приєднання на цьому діапазоні потужностей. В умовах розвитку економіки в Україні у цьому діапазоні потужностей можливе збільшення замовлень на приєднання до електричних мереж, а прозора, чітко визначена процедура та чіткі відповіді на питання «яка вартість приєднання» та «який термін виконання послуги» стануть факторами залучення інвестицій. Крім того, запровадження такого підходу дозволить виключити можливість зловживання своїм монопольним становищем електропередавальною організацією на етапі видачі технічних умов на приєднання.

М-тест енергетика

Щодо нестандартного приєднання, коли приєднання до мереж є серйозним проектним рішенням, необхідно забезпечити умови для можливості замовника оскаржувати технічні умови, видані електропередавальною організацією, та залучати на конкурентних засадах підрядників на проектні, будівельні, монтажні роботи.

У разі коректного запровадження в Україні стимулюючого тарифоутворення для природних монополій в сфері електроенергетики із дотриманням відповідних показників якості та надійності постачання електричної енергії (на рівні європейських показників) питання надання послуги з нестандартного приєднання до електричних мереж має бути додатково доопрацьовано.

Нагадаємо, відповідно до рейтингу Світового банку Doing Business 2016, за індикатором «Підключення до електромереж» Україна посідає 137 місце (у 2015 році Україна займала 138 місце), строк приєднання електроустановок споживачів становить 263 дні, а кількість процедур, які потрібно пройти, становить 5.