Новини
14.08.2018

Коли в Україні можна буде змінити оператора без зміни номера?

Щоб подзвонити мамі з Карпат, змушені підніматися на найвищу гору? Мобільний оператор без попередження списує гроші з рахунку? Перестала влаштовувати якість телефонного зв’язку? Часом виникають ситуації, коли нам хочеться змінити оператора, але зберегти номер телефону.

Ця послуга зветься MNP (Mobile number portability), в Україні вона передбачена змінами до Закону “Про телекомунікації”, ухваленими 1 липня 2010 року. Закон давав 6 місяців для прийняття необхідних НПА органами виконавчої влади. Лише 2013 Нацкомісія з регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) ухвалила “Положення про надання послуг із перенесення номера” і обрала адміністратора Центральної Бази Даних персональних номерів та перенесених абонентських номерів. Однак через непрозорі корупційні схеми зазначене Положення оскаржив в суді один з мобільних операторів.

У 2015 році НКРЗІ розробила новий порядок надання послуг з перенесення абонентських номерів та поклала функції адміністратора центральної бази даних MNP на державне підприємство “Український державний центр радіочастот”. УДЦР оголосив тендер на закупівлю послуг з перенесення номеру, який закінчився судами, а врешті мировою угодою між учасниками тендеру в червні 2018 року. Врешті-решт НКРЗІ обіцяє впровадити MNP 1 травня 2019 року. Абоненти зможуть змінювати оператора, не втративши при цьому свій номер телефону. Ми сподіваємося, що цього разу додаткових затримок не буде, адже окрім абонентів, на вирішення проблеми очікують і європейські партнери відповідно до Директиви № 2002/22/ЄС.