Новини
16.11.2017

Комітет будівництва ВР схвалив законопроект №7151, який сприятиме розвитку національної системи технічного регулювання

Комітет будівництва Верховної Ради України  розглянув та підтримав законопроект №7151 «Про основні вимоги до будівель і споруд,  а також умови розміщення на ринку будівельних виробів, гармонізовані з нормами законодавства ЄС».

Експерти BRDO приймали участь у розробці даного законопроекту.

Даний законопроект, за своєю суттю, є – регламентом, необхідним для подальшого еволюційного кроку національної системи технічного регулювання. Він базується на положеннях європейських правил та практик щодо розміщення будівельних виробів на ринку – від виробництва до використання. Навіть саме юридичне поняття «будівельний виріб» вперше вводиться в нормативно-правове поле України саме законопроектом №7151.

Проект закону має на меті прибрати нормативно-правовий вакум щодо термінології, встановити механізм визначення основних вимог до будівель та суттєвих характеристик технічних показників будівельних виробів, запровадити чіткі вимоги до регламентних технічних умов, які будуть національним стандартом чи технічним свідоцтвом.

Основними, найвагомішими вимогами до споруд проект визначає безпечність для людей та навколишнього природного середовища, енергозбереження та утримання тепла й  збалансоване використання природних ресурсів. Саме на підставі вже визначених вимог до будівель, за нормами законопроекту, і встановлюватимуться суттєві характеристики технічних показників будівельних виробів (опір, стійкість, водопроникність тощо).

Законопроектом запроваджується також такий сучасний, зрозумілий всім європейським виробникам і споживачам механізм як Декларація експлуатаційних характеристик. Декларація, яку оформлюватиме безпосередньо виробник за висновками органу технічної апробації, передбачатиме, що виробник нестиме відповідальність за відповідність будівельного виробу задекларованим технічним показникам і зобов’язаний забезпечити  інформаційне супроводження щодо пошуку даних про технічні  показники будівельного виробу під час його обігу на ринку.

Декларацію може корегувати лише виробник, а перевіряти – всі учасники ринку. Таким чином будь-який дистриб’ютор чи споживач отримає змогу відслідкувати детальний шлях конкретного будівельного виробу чи партії – від свого помешкання і до заводу. Саме такий принцип запроваджений у більшості країн Європи і надасть змогу інтегруватися українським виробникам в європейську систему контролю якості, а українцям гарантуватиме захист від низькоякісних підробок чи зловживань.

 «Ухвалення даного законопроект посилить захист прав споживачів, запровадить механізми дієвого  контролю за якістю будівельних виробів, а найголовніше – скасує ряд бар’єрів для вільного доступу українських виробників на ринки ЄС та спростить доступ до ринків більшості країн світу», – прокоментувала Олена Шуляк, керівник сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання.

Детальніше про переваги у презентації:

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/11/Preza_-7151.pdf”]