Новини
08.07.2016

“Кошти раціонально вкладати в енергоефективні заходи, а не в субсидії” – Олена Шуляк

Сьогодні для України є більш раціональним вкладати кошти у енергоефективні заходи, а не у субсидії, вважає Олена Шуляк, керівник сектору “Будівництво” Офісу ефективного регулювання (BRDO). Таку тезу вона висловила у ході виступу в рамках круглого столу “Доступне житло може бути енергоефективним”, організованому Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.

Житловий фонд України наразі складає понад 1 мільярд квадратних метрів, з яких понад 50% були побудовані до 1980 року і не можуть вважатися за сучасними нормами енергоефективними.  За даними, які навів заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, ціна проживання у новому будинку значно нижча, ніж у старому. Основною причиною цього, зазначив представник фонду, є те, що в новобудовах використовуються сучасні енергоефективні технології. Саме тому у сучасних енергоефективних будинках мешканці економлять на опаленні від 30 до 50% порівняно з власниками старих будинків.

“Системний підхід до вирішення питань з енергоефективністю повинен стати пріоритетом для державної політики в будівництві. Наразі в України є всі передумови для переходу до енергоефективного будівцтва з використанням продукції вітчизняних підприємств. Держава повинна створювати сприятливі умови для будівництва енергоефективного доступного житла шляхом запровадження стимулюючих програм для забудовників та реалізації ефективної регуляторної політики в цій сфері”, зазначила Олена Шуляк.

На 2017 рік у державному бюджеті передбачено понад 80 мільярдів гривень на субсидії населенню за використання енергоресурсів, що складає майже 4% ВВП. При цьому внесок будівництва у ВВП складає трохи більше 2% і постійно скорочується. Від впровадження програм енергоефективності в житловому будівництві держава виграє за рахунок скорочення споживання енергоресурсів, оскільки наразі житлово-комунальне господарство України споживає понад 40% енергетичних ресурсів країни.

На думку експертів, створення сприятливих умов для розвитку енергоефективного будівництва, підтримка державою забудовників, які будуватимуть доступне сучасне житло за енергоефективними стандартами, не лише скоротять витрати на субсидії (а фактично на консервацію застарілого житлового фонду та втрати майже 10% бюджету), а й надасть поштовх до розвитку всієї будівельної галузі та ще 30 суміжних. А це тисячі нових робочих місць та десятки мільярдів бюджетних надходжень.