Новини
19.08.2016

Мінінфраструктури за участі BRDO розпочало системний перегляд регуляторних актів

Сьогодні Голова Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань системного перегляду регуляторних актів при Міністерстві інфраструктури України. Засідання відбулось під головуванням заступника міністра Дмитра Роменського.

Відкриваючи засідання, заступник Міністра зауважив, що даний процес є надзвичайно важливим для побудови комфортного бізнес-середовища в країні та підвищення ефективності регуляторного поля.

“Ми маємо системно, глобально здійснити перегляд всіх регуляторних актів і виявити ті акти, які затримують розвиток бізнесу, які потребують перегляду і спрощення процедури, удосконалення”, –зазначив Дмитро Роменський та додав, що цей процес відбуватиметься за тісної співпраці Міністерства та Офісу ефективного регулювання, Державної регуляторної служби та безпосередньо бізнесу.

Олексій Гончарук, в свою чергу, зауважив, що головна мета системного перегляду – оцінити суть прийнятих рішень та їх ефективність, як це роблять у всіх європейських країнах.

“Це дозволить нам не тільки синхронізуватись з європейською практикою, але і розпочати еру створення нового стандарту регулювання та правил, а також  підвищити рівень довіри між бізнесом та державою”, – наголосив він.

Голова BRDO розповів, що в основі перегляду лежить методика Офісу – Rolling Review, яку  перейняли з британської моделі, спростивши і адаптувавши до українських реалій. Наразі спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Державною регуляторною службою ця методика відпрацьовується і вже наступного тижня будуть підготовлені відповідні методичні рекомендації.

Також він  проінформував, що процес системного перегляду матиме три основні завдання– очистку нормативно поля від “сміття”,  якого нині – понад 35%, оцінку якості регуляторних актів та підвищення рівня залучення бізнесу до процесу. Сам системний перегляд розпочнеться з  інвентаризації, за результатами якої буде сформовано публічний план системного перегляду нормативно правових актів. Потім оцінка, звіт та підготовка проектів змін для вдосконалення регулювання.

Олексій Гончарук запевнив, що Офіс надаватиме методичну і експертну допомогу в процесі перегляду. Експерти Офісу ввійшли до складу робочої групи при Мінінфраструктури, як і в принципі до складу всіх робочих груп, формування яких завершують інші міністерства.

Довідково

Системний перегляд всіх регуляторних актів відбуватиметься відповідно до доручення Першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва.  Під системний перегляд регуляторних актів підпадають сфери сільського господарства та безпеки харчових продуктів, будівництва, енергетики, транспорту та інфраструктури, інформаційних технологій та телекомунікацій.

Для організації перегляду  у профільних міністерствах створені робочі групи, які за результатами звітуватимуть вже у вересні поточного року. Координацію роботи вестиме Мінекономрозвитку.

*Фото прес-служби Міністерства інфраструктури України