Новини
21.11.2017

Мінрегіон та громадські організації домовились про створення Концепції публічного управління у будівництві

21 листопада 2017 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ в особі заступника міністра з питань будівництва Лева Парцхаладзе та громадська організація «Разом проти корупції», німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), громадська організація «Офіс ефективного регулювання» (BRDO), Конфедерація будівельників України, Будівельна палата України, Національна спілка архітекторів України, Інститут архітектури, урбаністики та регіоналістики НСАУ, ДП «ДІПРОМІСТО» та ДП «УкрНДІпроцивільбуд» в особі їх представників підписали Меморандум про співробітництво щодо розроблення та реалізації концепції публічного управління у галузі будівництва.

«Ця концепція дозволить об’єднати і зробити публічною всю дозвільну інформацію в будівництві, створивши єдине публічне джерело актуальної та достовірної інформації – Містобудівний кадастр. У ньому будуть міститися всі дані про будівництво з Державного земельного кадастру, Державного реєстру прав на нерухоме майно, геопросторових даних технічної інвентаризації та обліку об’єктів нерухомого майна, єдиного адресного реєстру. Це зробить діяльність у будівництві прозорішою та простішою, зменшить можливі корупційні ризики та покращить інвестиційний клімат», – наголосив Лев Парцхаладзе перед підписанням Меморандуму.

У свою чергу, координатор урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Оксана Величко зазначила, що важливим етапом є не тільки розробка відповідної концепції, а і саме її впровадження. «Дуже приємно, що органи державної влади йдуть на зустріч та активно співпрацюють з громадськістю. Сподіваюся, що наша спільна подальша робота буде успішною, а нова концепція – ефективною. Будемо залучати якомога більше громадськості, експертів для розроблення цього важливого документу. Нас чекає велика робота не тільки над самою концепцією, а й над її впровадженням», – сказала вона.

«Наше завдання – досягнути балансу інтересів всіх зацікавлених сторін: громадськості, влади та бізнесу. Підписання цього Меморандуму – дуже важлива подія для містобудівної сфери. Ми робимо важливий крок до формування чіткої стратегії у містобудуванні», – підкреслив президент Національної спілки архітекторів України Володимир Гусаков.

Директор проекту GIZ «Інтегрований розвиток міст в Україні» Матіас Брандт: «Ми дуже раді зробити свій внесок у розроблення цієї Концепції, поділитися власним досвідом та досвідом західних країн. Сьогодні прозорість у галузі будівництва дуже важлива. Вона сприятиме створенню нових робочих місць, реалізації нових важливих проектів та, найголовніше, стабільному розвитку міст».

Керівник сектору «Будівництво» BRDO Олена Шуляк: «Офіс ефективного регулювання працює над тим, щоб системно переглядати будівельні ринки та регуляторні інструменти у галузі. І дуже багато аспектів пов’язані саме з інформацією. Будемо дуже раді, якщо допомога наших спеціалістів у розробці нової Концепції дозволить зробити цей процес більш прозорим та ефективним».

Виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич: «Вважаю дуже важливою як і саму ініціативу створення концепції публічного управління у будівництві, так і укладення багатостороннього меморандуму з її розроблення. Перед нами стоїть багато задач, адже ця концепція порушує питання, які мають високу актуальність сьогодні. Маємо зробити все задля успішного результату».

«Дуже радий, що сьогодні все більше і більше громадськості залучається органами влади для вирішення важливих державних питань. Впевнений, тільки спільними зусиллями разом з громадськими організаціями та всіма зацікавленими сторонами ми досягнемо відмінного результату», – підкреслив перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський.

Директор ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя» Іван Шпилевський: «Підписання Меморандуму щодо розроблення концепції публічного управління – це юридичне закріплення тієї роботи, яку веде сьогодні Мінрегіон спільно з громадськими організаціями та науково-дослідними інститутами щодо покращення ситуації на будівельному ринку України».

«Необхідно максимально забезпечити ситуацію, коли буде досягнутий консенсус інтересів всіх сторін: громадян, інвесторів, будівельників, проектантів. Є гостра соціальна потреба в такій концепції. І це дійсно може бути ефективне публічне управління, засноване на нових підходах та можливостях», – зазначив директор ДП Державний науково-дослідний проектний інститут цивільного будівництва «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД» Олександр Чижевський.

«До сих пір ще ні одна сфера в Україні не поставила перед собою подібне завдання. Ми дали старт дуже важливій і відповідальній ініціативі, яка покращить ведення діяльності у будівництві. Розроблена концепція може стати прикладом для усіх інших сфер з впровадження публічних та прозорих підходів», – додав директор Інституту архітектури, урбаністики та регіоналістики НСАУ Юрій Чудновський.

Концепція публічного управління міститиме основні принципи впровадження електронного урядування у містобудівну діяльність. Її реалізація сприятиме:

  • удосконаленню процесів управління;
  • спрощенню та прискоренню дозвільних процедур у будівництві;
  • зменшенню корупційних ризиків;
  • покращенню інвестиційного клімату.

Згідно з Меморандумом, сторони домовилися співпрацювати у розробленні, публічній презентації, відкритому обговоренні та доопрацюванні Концепції, схваленні її Урядом, а також у роботі над проектами нормативно-правових актів на її виконання.