Новини
10.10.2018

Мінрегіон затвердив методику, необхідну для доступу операторів до об’єктів інфраструктури

Продовжуємо наш пригодницький серіал з елементами горору. Сьогодні на всю Україну налічується 5 млн підключень до фіксованого широкосмугового доступу. Це страшенно мало. Ця кількість могла б зрости до 19 млн, що забезпечило б інтернетом віддалені, сільські території, впровадити телемедицину, а також e-learning, e-health, e-commerce та інші напрямки на e-.

Але в цій історії є антигерої. Це забудовники, що висувають дискримінаційні та непрозорі умови, як наслідок – 6 тис. операторів та провайдерів не мають прозорого механізму доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, будинкової розподільної мережі, електроенергетики та транспорту.

Щоб це змінити і всіх врятувати, минулого року було ухвалено Закон №1834-VIII, який визначає правила надання доступу до об’єктів інфраструктури та Методик розрахунку вартості. П’ять правил доступу вже затверджено.  До речі, експерти BRDO розробили проектів 7 з 10 нормативно-правових актів, необхідних для реалізації закону. Але, правила зможуть повноцінно запрацювати лише після затвердження міністерствами відповідних методик.

І ось нарешті гарна новина. Мінрегіон зареєстрував і затвердив одну зі 5 методик, які розробили наші експерти. Це “Методика визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта будівництва”.

Лишилася ще одна методика щодо визначення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, яку має затвердити Мінрегіон. А також методика визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта енергетики, до якої внесені чергові зміни і яку готують до чергового перепогодження від Міненерго. Ну і остання, це “Методика визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта транспорту”, яку має затвердити Мінфнфрастуктури.

Затвердження цих методик чекає не лише ринок, а й мільйони потенційних користувачів інтернету у яких зараз відсутній доступ до нього.