Новини
04.11.2016

Мораторій на проведення перевірок бізнесу продовжено до 31 грудня 2017 року

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3153, який передбачає продовження мораторію на проведення перевірок бізнесу до 31 грудня 2017 року.

Мораторій не поширюється на проведення планових заходів Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів.

“Тимчасовий мораторій на проведення перевірок бізнесу – це найбільш неоднозначне рішення, яке, однак, точно на певний час зменшить адміністративний тиск на бізнес. У цілому такі мораторії нічого спільного з “ефективним регулюванням” не мають. Проте, зараз це – анестезія, яка потрібна для того, щоб бізнес міг нормально працювати, поки інспекційна система змінюється”, – прокоментував законопроект Олексій Гончарук, голова Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Згідно з документом, до 31 грудня 2017 року позапланові заходи здійснюються контрольними органами тільки за погодженням з Державною регуляторною службою, на підставі заяви підприємства про проведення перевірки за власним бажанням, за рішенням суду або ж у разі нещасного випадку на підприємстві.

Позапланова перевірка також може бути проведена на підставі звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання його законних прав. Таке звернення повинно бути розглянуто та погоджено з Державною регуляторної службою.

Відповідно до закону, винятками для регулювання закону можуть бути тільки такі органи: НКРЕКУ, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, УКРІНФОРМ, Державна фінансова інспекція та її територіальні органи, Державна служба експортного контролю України, Державна інспекція ядерного регулювання України та її територіальні органи, державна авіаслужба, НБУ, АМКУ.

Джерело: http://delo.ua/ukraine/moratorij-na-proverki-biznesa-prodlili-do-konca-2017-go-324635/ © delo.ua