Новини
15.02.2017

Офіс ефективного регулювання пропонує вдосконалити методику розрахунку ставок на нестандартне приєднання до електромереж

В бізнесі та суспільстві не вщухає обговорення нових ставок на нестандартне приєднання до енергомереж, нещодавно встановлених регулятором. Учора, наприклад, про це дискутували народні депутати, бізнес та експерти у рамках круглого столу щодо впливу тарифної політики на промисловість та економіку, який ініціював профільний комітет Верховної Ради. Керівник сектору «Енергетика» Олексій Оржель долучився до дискусії.

Олексій Оржель навів цілу низку причин, із яких нові ставки будуть демотивувати бізнес та інвесторів:

По-перше, ставки нестандартного приєднання завищені та економічно необґрунтовані.

По-друге, регулятор поводиться непрогнозовано: озвучував одні цифри, а ухвалив інші.

По-третє, у методиці розрахунку закладена суперечлива відновлювана вартість активів енергорозподільчих компаній, яка потребує аудиту та обгрунтування.

По-четверте, інвестор самостійно оплачує проведення ліній від мереж обленерго до своїх енергоустановок (так звана «лінійна складова»), але потім через тиск обленерго змушений передавати їх у власність обленерго.

На думку Олексія Оржеля, оцінка відновлюваної вартості енергорозподільчих компаній, яку використав регулятор, викривлює інвестиційний клімат всередині країни, заохочуючи приєднання в добре розвинутих регіонах (Київ, Дніпро, де найнижчі ставки), в той час, коли регіони з менш розвинутою енергетичною інфраструктурою (Полтава, Суми) втрачають шанс залучити нові інвестиції.

Щоб виправити ситуацію, Офіс ефективного регулювання пропонує вдосконалити методику розрахунку ставок, а точніше формулу, що дозволить визначити економічно-доцільні ставки через введення обґрунтованих коефіцієнтів (які не були враховані раніше). Зокрема:

  1. Брати до розрахунків економічно обґрунтовану відновлювану вартість обленерго після проведення її ретельного аудиту;

  2. Ставки нестандартного приєднання мають встановлюватись для кожного класу напруги, з урахуванням винятково вартості основних фондів обленерго, що задіяно на цьому класі напруги;

  3. У формулі необхідно враховувати договірну приєднану потужність (зазначену у договорах зі споживачами), а не трансформаторну потужність обленерго (це зменшить ставки в 2-3 рази);

  4. У формулі необхідно врахувати коефіцієнт завантаження трансформаторних підстанцій – це обумовить менші ставки на приєднання на незавантаженій інфраструктурі обленерго.

Олексій Оржель вважає, що можна розглядати й інші варіанти формування ставок нестандартного приєднання, зокрема, на базі статистичної вибірки вартості приєднання або ж на базі кошторисів еталонних проектів на приєднання. «Якщо це зробити, то ставки можна зменшити. В результаті країна отримає і прозору формулу, і адекватні ставки», – каже експерт.