Офіс ефективного регулювання провів зустріч “Підсумки року”

У ході зустрічі «Підсумки року», яка сьогодні відбулась на базі Києво-Могилянської бізнес-школи, Голова Офісу ефективного регулювання та керівники секторів поділились напрацюваннями, зокрема, щодо перегляду регуляторного поля, впровадження нових стандартів ефективного регулювання та низки інших ініціатив у регуляторній сфері, а також окреслили пріоритети на наступний рік.

«Україні потрібні реальні реформи, а не їх імітація. Свою роботу в 2016 році ми будували саме за таким принципом. Це, а також підтримка наших партнерів і потенціал експертів Офісу дозволили запустити низку важливих перетворень та отримати перші результати. Але попереду багато роботи», – зауважив Голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук коментуючи як прошов рік.

З найважливіших досягнень він відзначив започаткування системного перегляду регуляторного поля у 5 ключових секторах економіки та зауважив, що станом на сьогодні завершено підготовчий етап інвентаризації та стартував перегляд ефективності регулювання у 70 пілотних ринках. Це суттєвий крок до переорієнтації на вимірюванність регулювання.

Серед головних успіхів 2016 року  – перший етап очистки регуляторного поля від «сміття». Так, у результаті  “дерегуляційного дня” в Уряді скасовано 367 застарілих та незаконних регуляторних актів.

Крім цього, за ініціативи Офісу Урядом ухвалено 10 рішень, які значно полегшили життя бізнесу. Йдеться про зменшення кількості робіт та послуг, що підлягають ліцензуванню у пожежній сфері з 17 до 7, скасування заборони на змішування зерна, мінімальної вартості нотаріальних послуг, спрощення процедури будівництва базових станцій мобільного зв’язку, удосконалення процедури розрахунку нормативно-грошової оцінки земельних ділянок та ін.

Ключовим напрацюванням є участь експертів Офісу у запуску реформи системи контролю та нагляду, а також у старті реформування пожежної інспекції, перегляді регуляторних функцій Національного банку і реформі системи медичних протоколів.

Щодо підвищення позиції в рейтингу “Doing Business” теж є суттєві зрушення, хоч вони і не відображені у цьогорічних результатах самого рейтингу. Проте,  розроблений експертами Офісу комплексний законопроект та ряд рішень ухвалених цьогоріч дозволять сподіватись на входження у ТОП-30 вже у 2018 році.

Ведеться активна робота щодо впровадження Концепції ефективного регулювання, яку підтримано Національною Радою Реформ та наступного року планується винесення на розгляд Уряду. Підготовлено покроковий план дій щодо її впровадження та проект нової архітектури регуляторного поля. Також, розпочато перегляд способів регулювання, наразі розроблено «зелену книгу».

За активної участі Офісу розроблено та схвалено зміни до методики розрахунку плати за приєднання до електричних мереж до 5Мвт. Це не вичерпний перелік, багато ініціатив знаходяться в роботі. Офіс і надалі працюватиме над їх ухваленням та займатиме активну позицію щодо зняття штучних бар’єрів для розвитку бізнесу та впровадження в Україні системи ефективного регулювання.

Із ключових пріоритетів на наступний рік: проведення перегляду регуляторних актів у пілотних 70 ринках, очистка регуляторного поля від неактуальних та незаконних актів, перегляд панелі інструментів регулювання, забезпечення запуску інтегрованої бази перевірок та системи електронного обліку деревини, відкриття доступу до містобудівної документації, спрощення реєстрації іноземних громадян, максимальний прогрес України в рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу та ряд інших.

Більш детально про фактичні напрацювання, робочі процеси та пріоритети на наступний рік тут: