Новини
28.09.2016

Олексій Гончарук: поява конкуренції на ринку енергетики – крок до ефективного регулювання

Як зробити так, щоб на ринку, де не було конкуренції взагалі в силу існування природної монополії, вона зявилася? На думку Голови Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексія Гончарука,  для цього потрібна якщо не державна програма, то точно план осмислених дій, спрямованих на те, щоб така конкуренція з’явилася. Про це він говорив в ході виступу на круглому столі, який був присвячений перспективам розвитку конкуренції в енергетиції.

Олексій Гончарук вважає це найскладнішим завданням, якщо говорити про конкурентне регулювання взагалі. І це величезне і дуже складне завдання для Антимонопольного комітету. Він висловив сподівання, що Комітет має чіткий і дієвий action plan з цього приводу.

«Наявність такого зрозумілого плану, таких дороговказів, на нашу думку, значно пришвидшить виникнення конкуренції на цих ринках», – зауважив він та додав, що регулювання не буде ефективним, якщо бізнес не розумітиме, для чого це робиться і що від них хочуть. Тому комунікація в цій царині має бути чи не основним завданням.

Голова Офісу також наголосив, що важливим елементом у цьому процесі є регулятор. Проте, він є не більше і не менше ніж елемент всієї інфраструктури, всієї системи державного регулювання.

За словами Олексія Гончарука, те, що наш регулятор незалежний – не означає, що він висить у вакуумі і робить, що хоче. Він абсолютно точно залежний від вимог законодавства, а вимоги регуляторного законодавства дуже чітко окреслені, зокрема – законом про засади державної регуляторної політики. Там написано, як будь-який суб’єкт влади має поводитися з бізнесом для того, щоби бізнес відчував адекватність з боку держави.

Це, насамперед, зрозумілість правил поведінки, прогнозованість та обґрунтованість. Передбачуваність і обґрунтованість рішень регулятора в енергетиці є запорукою, в тому числі, виникнення конкуренції, притоку інвестицій, розвитку галузі та впровадження нових стандартів ефективного регулювання.