Новини
02.02.2016

Олена Шуляк: Бізнес повинен мати право самостійно обирати механізми для інвестування у будівництво

Законодавча норма, яка зобов’язує інвестувати у житлове будівництво виключно через Фонди фінансування будівництва або інші фінансові інструменти, не захищає інвесторів та суттєво впливає на вартість житла. У цьому переконана більшість учасників круглого столу «Захист прав та інтересів громадян і забудовників: чому Закон «Про інвестиційну діяльність» неефективний». Його модератором виступила Олена Шуляк, керівник напряму «Будівництво» Офісу ефективного регулювання BRDO.

«З січня BRDO запустив перегляд регуляторного законодавства Rolling Review. Це своєрідний антивірус, відповідно до якого усі нормативні акти мають бути переглянуті щодо того, чи потрібні вони бізнесу та наскільки вони витратні для держави. І якщо такі норми не потрібні  ми рекомендуватимемо їх для відміни», зазначила Олена Шуляк.

Закон  «Про інвестиційну діяльність» став одним з перших регуляторних актів у секторі будівництва, аналізом якого займаються експерти Офісу.  Адже його перегляд є пріоритетним для бізнесу. Саме тому він був винесений на обговорення круглого столу в частині, що стосується будівництва (зокрема, частина 3 статті 4 закону).

На думку  Сергія Перчака, консультанта з юридичних питань UDP, такі інструменти як Фонд фінансування будівництва (ФФБ) не гарантують збереження вкладень і  можливостей завершити будівництво. Фонд є неефективним механізмом для забудовників. Лариса Шевчук, директор компанії «Граніт Плюс» наголосила, що ФФБ робить процес будівництва дорожчим, оскільки більшість таких фондів є «кишеньковими» і інвестор лишається незахищеним.

Сергій Овчинніков, партнер Ukraine Turnaround Real Estate Fund, наполягав на тому, що сторони повинні укладати угоди без посередників, завіряючи їх у нотаріуса. Цей механізм, за його словами, діє у всій континентальній Європі. Таким чином, прозорість ринку може створити лише запровадження державної реєстрації майнових прав для об’єктів, що будуються.

Однак Єгор Смілий, директор ТОВ «Фінансова компанія «Житло-Капітал», переконаний, що впровадження такої державної реєстрації є недоцільним, оскільки це може призвести до нових зловживань. А ФФБ, на його думку, захищає учасників ринку, адже кошти, які надходять на рахунки фонду, можуть використовуватись лише на будівництво у межах одного ФФБ. Таким чином забудовник отримує кошти, а інвестор нерухомість.

Підсумовуючи результати обговорення, Олена Шуляк звернула увагу на те, що бізнес повинен мати право самостійно обирати фінансові механізми для інвестування у будівництво.

Нагадаємо, круглий стіл був організований Ukrainian Building Community разом із Офісом ефективного регулювання BRDO та МЮФ Dentons.