Новини
06.12.2016

Перегляд державних будівельних норм. Запрошуємо до професійного діалогу!

2-го грудня 2016 року започатковано реформу технічного регулювання будівельної галузі в частині перегляду державних будівельних норм.

Старт цій реформі було дано на першому засіданні робочої групи при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яка ухвалила рішення про початок перегляду та приведення чинних державних будівельних норм (ДБН) у відповідність із міжнародно-визнаними принципами нормування.

До складу робочої групи ввійшли представники 10-ти міністерств та держслужб, експерти міжнародних організацій з питань регулювання, права, інвестицій, представники будівельної галузі та науково-дослідних інститутів.

 Офіс ефективного регулювання в складі робочої групи представляє керівник сектору «Будівництво» Олена Шуляк.

«Перегляд технічного регулювання в будівництві – це крок до глибинної реформи галузі. Сподіваюсь, що цей процес буде незворотнім. Це, як стати на рейки – пригальмувати можна, але розвернути назад – надзвичайно важко», – прокоментувала Олена Шуляк.

За словами експерта членами робочої групи вже розроблено план дій щодо приведення українських ДБН у відповідность із сучасними світовими практиками. Цей план включає в себе як перегляд чинних ДБН, так і розробку цілої низки нових законопроектів. Загалом план охоплює діяльність в перспективі щонайменше 2 роки. Наразі визначено орієнтовний перелік ДБН, які мають бути переглянуті та адаптовані до сучасних реалій в першу чергу.

Офіс ефективного регулювання пропонує своє бачення як в частині переліку ДБН для першочергового перегляду, так і в частині конкретних змін до чинних норм. Ми переконані, що регулювання мусить обговорюватися публічно і бути результатом інклюзивного діалогу між державою, бізнесом, експертами і громадянами.

Нижче перелік, який включає пропозиції робочої групи, Офісу та заінтересованих сторін. Чекаємо на ваші пропозиції та зауваження електронною поштою на адресу [email protected] з темою «Реформи ДБН». Долучайтесь!

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/12/Perelik-DBN.pdf”]