Новини
25.04.2016

Профільний комітет відправив на доопрацювання всі законопроекти щодо спрощеного підключення до електромереж

Таке рішення прийняв Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, який минулого тижня розглянув низку законопроектів щодо приєднання до електричних мереж. Усі ініціативи були відправлені на доопрацювання, у тому числі законопроект №4310-1 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення приєднання до електричних мереж)”, підготовлений групою народних депутатів за участі експертів Офісу ефективного регулювання (BRDO).

“Це рішення Комітету призупиняє процес створення прозорого та комфортного інвестиційного клімату. На жаль, це фактично відкладення реформ у взаємовідносинах між енергопередавальними компаніями-природними монополіями і замовниками приєднання щонайменше на півроку”, прокоментував керівник напрямку “Енергетика” BRDO Олексій Оржель та додав, що це занадто великий термін, коли на порядку денному стоїть зміна принципів взаємовідносин між електропередавальною організацією (природньою монополією) та замовниками, якими є як фізичні особи, так бізнес.

Експерт зазначив, що запропонований законопроект №4310-1 міг зробити регулювання в цій сфері більш зрозумілим для замовника. За його словами, підходи, передбачені законопроектом, після доопрацювання знайдуть своє відображення як у статті 21 проекту ЗУ “Про ринок електричної енергії України”, так і у вторинному законодавстві (у відповідних кодексах).

“Відтермінування рішення щодо спрощення приєднання до мережі та реалізації цієї складової реформування ринку в цілому через її імплементацію у великий проект ЗУ “Про ринок електричної енергії України”, на жаль, накладає всі ризики, що має й впровадження нового ринку електричної енергії”, – акцентував керівник напрямку “Енергетика” BRDO Олексій Оржель.   

Офіс ефективного регулювання сподівається, що  після доопрацювання законопроекту шляхом включення кращих позицій інших проектів, народні обранці підтримають ініціативи, спрямовані на оптимізацію взаємовідносин між бізнесом і компаніями природними монополіями.

Прийняття даного проекту мало сприяти поліпшенню інвестиційної привабливості України, зокрема завдяки посиленню позицій країни в рейтингу Світового Банку Doing Business за показниками зручності приєднання до електропостачання.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/02/BRDO-presentation_Energy_21_01_2016_2-1.pdf”]