Процедуру нестандартного підключення до електромереж спрощено

Міністерство юстиції зареєструвало відповідну постанову НКРЕКП, якою внесено зміни до методики розрахунку плати за нестандартне приєднання до енергомереж (160 КВт – 5 МВт).

Тепер для компаній-замовників такого приєднання встановлюються чіткі критерії технічних умов, і виключається складова технічних умов на реконструкцію мереж електропередавальної оррганізації. У постанові замісць цього буде проста і зрозуміла формула – потожність, заявлена замовником, помножена на ставку вартості приєднання.

Керівник сектору “Енергетика” Олексій Оржель зауважив, що цю ініціативу Офіс спільно з МЕРТ та НКРЕКП просували майже рік, але вона зустрічала значний опір. Тому, сьогоднішнє реєстрування це суттєвий крок у реформах та спрощення умов ведення бізнесу.

“Довгий час енергопередавальні організації при підключенні потужності вище 50 кВт керувалися поняттям нестандартного приєднання, де вартість приєднання електроустановки замовника визначалась в кожному конкретному випадку. А технічні умови на реконструкцію мереж електропередавальної організації були місцем значних корупційних ризиків. В результаті, замовник на практиці отримував необґрунтовану та значно завищену вартість приєднання”, – прокоментував Олексій Оржель та додав, що після прийняття нових правил з підключення до електромереж дуже важливо проконтролювати встановлення величини ставки за приєднання одиниці потужності. Саме її коректне встановлення є запорукою успішності реформи.

Відтак, бізнес зможе чітко оцінювати витрати та планувати майбутні проекти, зокрема в частині приєднання до мереж.