Новини
03.06.2016

Регіони “за” демонополізацію ринку підключення до систем електропостачання

Про це йшлось в рамках круглого столу “Оптимізація процедури підключення до елекромереж: конкретні кроки до пошуку узгодженого рішення постачальників та користувачів”, який відбувся на днях у Сумах. Влада, бізнес, громадськість та представники енергокомпаній обговорили згадану проблематику. Представники Офісу ефективного регулювання BRDO долучились до заходу.

“Підключення до електромереж одне із найбільш вразливих місць вітчизняного ринку енергетики. Сьогодні за темпами та прозорістю даної процедури Україна посідає 137 місце у світовому рейтингу, що, безумовно, впливає на зниження її інвестиційної та бізнесової привабливості”, – зазначив керівник сектору енергетики Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Оржель та додав, що  в рамках децентралізації дане питання має бути одним із пріоритетних для регіональної влади.

У свою чергу, керівник апарату Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький зауважив, що дана проблематика давно на порядку денному регіону, саме тому облдержадміністрація виступила ініціатором проведення такого круглого столу.

Я був членом підприємницьких громадських організацій і членом обласної ради підприємців. І знаю, що 50% спілкування влади та підприємців фокусується на проблемах підключення до електромереж та співпраці з постачальними підприємствами”, сказав він.

З його слів “Сумиобленерго”, користуючись своїм монопольним становищем, не тільки не йде на зустріч підприємцям, а й свідомо ускладнює та вповільнює процес їх підключення. А це негативно впливає на роботу бізнесу, собівартість товарів та інвестиційний клімат області.

“Ми прагнемо налагодити співпрацю в цьому руслі, яка була б вигідна, як енергопостачальним компаніям, так і бізнесу, а також вирішити це питання як у законодавчій площині, та і на рівні області”, наголосив Дмитро Живицький.

Голова Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук розповів учасникам круглого столу, що в ще в грудні минулого року за безпосередньої участі експертів Офісу було розроблено відповідний законопроект, який спрямований на реформування порядку приєднання до електромереж.

Сьогодні строк приєднання споживачів становить 263 дні, а вартість цієї процедури дорівнює майже 800% від ВВП на душу населення. Це практично унеможливлює розвиток бізнесу, особливо малаго та середнього, і реалізацію інвестиційних проектів по всій території України. Саме тому, експерти Офісу розробляючи законопроект опиралися на кращі регуляторні практики в цій сфері. Зараз він знаходиться в профільному комітеті Верховної Ради ми сподіваємось, що найближчим часом буде прийнятий”, – наголосив Олексій Гончарук.

Учасники круглого столу вирішили офіційно звернутися до народних депутатів від Сумщини, аби ті підтримали законодавчі ініціативи, які поліпшать ситуацію з підключенням та позитивно вплинуть на взаємовідносини компаній-монополістів із підприємцями та бізнесом.