Новини
28.09.2016

Регуляторна сфера будівельної галузі «хвора»

Тріщина на станції метро «Героїв Дніпра» як індикатор «захворювання» регулювання будівництва

Будівельна галузь у будь-якій країні світу – одна з тих, які перебувають під значним регуляторним впливом з боку держави. І це цілком природньо. Всі етапи – від проектування до використання об’єкту – впливають на безпеку та збереження життя людей. Заплутані та непрозорі регуляторні норми, застаріле технічне регулювання стали якщо не причиною, то каталізатором виникнення надзвичайної ситуації в метрополітені столиці.

Недобросовісні забудовники та чиновники, використовуючи недолугість українського регуляторного законодавства, поставили під загрозу не лише транспортну систему Києва, а й найцінніше – людське життя. Керівник сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання Елена Шуляк вважає, що перегляд регуляторного законодавства – кропіткий, складний та тривалий процес, але він повинен бути саме процесом – постійним та ефективним. Історія сучасної незалежної України такий процес оминула.

«Норми, якими керуються будівельники та чиновники, створені ще в 60-70 роках, вони не враховують сучасні реалії. Це змушує бізнес і державних чиновників шукати «обхідні маневри», які б узаконювали невиконання безпекових норм. І наслідок цього ми бачимо наочно на Оболоні», – каже експерт.

Офіс ефективного регулювання вважає, що реформа регуляторної сфери в будівництві повинна передбачати чітке розмежування відповідальності за дії. І відповідальність повинна бути чітко визначена не лише між архітектором, проектантом та забудовником, а й враховувати відповідальність держслужбовця та чиновника.

Кожне порушення повинне мати ім’я та прізвище. Будь-який випадок корупції та відхід від безпекових норм – мати конкретного відповідача. Через тріщину в метрополітені на Оболоні чітко видно – регуляторна система української будівельної галузі – «хвора».

Симптоми дуже тривожні:

– запроваджений державою принцип «колективної безвідповідальності»;

– наявність «обхідних» адміністративних маневрів за принципом «якщо заборонено регулюванням, але дуже хочеться, то можна домовитися»;

– непрозорі правила виділення земельних ділянок під забудову;

– застарілі ДБН, тощо…

Найстрашніше, що результатами такої «політики» можуть стати сотні людських життів. Тому експерти Офісу закликають: реформа регулювання повинна стати державним пріоритетом. Це не лише віртуальні місця в рейтингах та яскраві прес-релізи про досягнення. Це – безпека та людські життя!