Новини
14.06.2016

Роздержавлювати підприємства та установи ветеринарної і фітосанітарної сфери треба з розумом – експерт

Роздержавлювати підприємства та установи ветеринарної і фітосанітарної сфери треба з розумом, вважає Богдан Андрющенко, експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO). Роздержавлення лікарень і лабораторій, які рудиментарно лишилися в системі, де практично вже не має державних підприємств, що потребували б відповідного обслуговування – це вимога часу. Тим більше в умовах, коли бюджетні видатки на їх забезпечення щороку зменшуються. Підтвердженням тому є цьогорічне фінансування, яке не покриває навіть п’ятої частини від потреби сфери ветеринарії та фітосанітарії. На часі і зміна стосунків у системі, коли держава замість утримання мережі повинна перейти до закупівлі необхідних послуг у уповноважених установ будь-якої форми власності.

При цьому державний інтерес вимагає, щоб мережа і лікарень, і лабораторій як приватних установ продовжила своє профільне існування. Наявність такої повноцінної сфери – це, крім іншого, ще й необхідний елемент системи безпеки держави в частині безпечності харчових продуктів та попередження розповсюдження хвороб, спільних для тварин і людини.

Саме тому, приватизація установ ветеринарної та фітосанітарної сфери не може відбуватися на загальних умовах, а виключно із визначеними законом особливостями: збереження профілю установ; першочергове право трудових колективів на викуп; участь у державних програмах моніторингу і т.д.

Зрозуміло, що і під приватизацію повинні йти не всі установи: зокрема, інститути національного рівня, а також ряд спеціалізованих установ центрального та обласного рівнів мають залишитися в державній власності для забезпечення арбітражу, відпрацювання методик і правил та багато чого іншого.

Офіс ефективного регулювання підтримує саму ідею такої приватизації та необхідність встановлення чітких, прозорих процедур і обмежень на рівні закону. Ми продовжимо участь і в обговореннях, і у відпрацюванні нещодавно презентованого проекту закону “Про внесення змін до Закону України “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі” щодо врегулювання процесу приватизації підприємств та установ ветеринарної та фітосанітарної сфери. Для ветеринарної і фітосанітарної сфери такий закон дуже потрібен. Але саме як окремий закон, а не зміни до існуючого.

Свого часу, подібним чином вдалось вирішити проблематику функціонування колгоспів, адже саме завдяки прийняттю Закону України “Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі” вдалося провести їх роздержавлення. Це надало можливість тим, хто працював отримати свою частку майна і землі та стало першоосновою для подальшої діяльності підприємств вже в ринкових умовах. Зрозуміло, що не все відбувалося гладко, але загальнодержавні правила були створені і запрацювали.