Новини
05.10.2017

Експерти BRDO презентували Зелену книгу, присвячену саморегулюванню

Процес запущено. 3 жовтня було покладено початок реформуванню саморегулювання та розвитку співрегулювання в Україні.

Уже більше десяти років навколо теми саморегулювання точаться дискусії:

  • потрібне саморегулювання в Україні чи ні?
  • кому воно може принести користь, а кому шкоду?
  • яка основна мета саморегулювання та які проблеми воно покликане вирішити?
  • саморегулювання це альтернатива державному регулюванню, чи доповнення до нього?

… і безліч інших не менш гострих питань. А відповідей в рази більше. Та попри застереження скептиків, експертам BRDO все ж вдалось знайти точки дотику і почати предметні обговорення зі стейкхолдерами процесу.

За одним столом зібрались представники діючих саморегулівних організацій (СРО), громадських об’єднань та асоціацій у різних секторах економіки. Участь у заході також взяли представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, що відповідальне за реформу.

Відбулась презентація Зеленої книги “Саморегулювання в Україні” та результатів опитування по даній темі. А далі – розбір польотів і аналіз реальних кейсів. В ході палких обговорень прийшли до висновків, що саморегулювання – потрібне, та сьогодні воно неефективне.

img_20171005_122947_317

“Саморегулювання на папері” – так охарактеризували учасники зустрічі стан речей сьогодні. У 15 видах діяльності законодавство передбачає утворення СРО, та лише у 5 видах вони існують. 20 організацій зараз наділені статусом саморегулівних, але переважно це не більше, ніж формальність. На запити Офісу до таких структур надійшло лише 5 відповідей. У частині випадків відсутні навіть контактні дані. Виникає багато запитань “Навіщо?”

“Споживачі – це всі ми, споживачі – це найбільший економічний прошарок, який впливає майже на будь-яке приватне або державне економічне рішення…” – відомим висловом Дж. Кеннеді Павло Міхайліді акцентував увагу на тому, хто мав би бути основним замовником саморегулювання в країні. Поступово окреслили і мету обговорюваного явища – підвищення безпечності товарів, робіт і послуг на відповідних ринках.

Більше акцентів буде розставлено на наступних зустрічах із зацікавленими сторонами. Діалог розпочато. Співпраця на черзі. Результати обговорення стануть основою формування конкретних законодавчих змін у сфері.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/10/Prezentatsiya-ZK.pdf”]

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/10/Rezultaty-opytuvannya-SRO.pdf”]