Новини
05.07.2016

Скасування необхідності реєстрації декларацій у будівництві підтримано Комітетом з питань права

Комітет з питань права  “URE Club” на своєму засіданні підтримав розроблений експертами Офісу ефективного регулювання (BRDO) законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання процесу будівництва» (№4187), який передбачає скасування необхідності реєстрації декларацій у будівництві.

У ході заходу було розглянуто два законопроекти, які спрямовані на покращення регулювання у сфері містобудівної діяльності: «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання процесу будівництва» (№4187) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» (№4733-1), розроблений Андрієвським Д.Й. та іншими народними депутатами.  Ці проекти діаметрально протилежні по своїй суті щодо зміни системи отримання дозвільних документів у будівництві: якщо головною ідеєю законопроекту №4187 є скасування необхідності реєстрації декларацій у будівництві, то ідеєю проекту №4733-1 є поширення дозвільного режиму на будівництво об’єктів третьої категорії складності.

Попри те, що законопроект №4733-1 не був підтриманий з огляду на повну неприйнятність застосованих у ньому механізмів, ідея поширення дозвільного порядку на окремі види об’єктів будівництва, що у даний час належать до третьої категорії складності, знайшла своїх прихильників під час зустрічі. Однак, при цьому наголошувалось, що така потенційна реформа цілком може бути реалізована на рівні підзаконного акту.

Експерти Офісу переконані, що прийняття проекту №4187 дозволить значно покращити не тільки вітчизняне нормативно-правове поле у сфері будівництва, а й бізнес-середовище у цілому.

“Суб’єкти господарювання зможуть вибудовувати свою діяльність за цивілізованими та прогнозованими принципами”, прокоментував законопроект провідний юрист та автор законопроекту Денис Малюська.

Так, відповідно до законопроекту №4187 пропонується не тільки скасувати обов’язкову процедуру реєстрації декларацій у сфері будівельної діяльності, але й запровадити необхідність одержання рішення суду для призупинення підготовчих або будівельних робіт за ініціативою державного органу архітектурно-будівельного контролю.

Окремо варто відзначити нововведення, яким передбачається виключення можливості одержання кваліфікаційного сертифікату особами, що не здобули вищої освіти за необхідним напрямом професійної атестації. Такий підхід істотно підвищує якість та надійність будівельних робіт.