Новини
21.01.2016

Скасування пайового збору для забудовників підвищить інвестиційну привабливість галузі – Олена Шуляк

Скасування пайового збору з забудовників активізує сферу будівництва в Україні та сприятиме покращенню інвестиційного клімату у галузі. Про це повідомила керівник напряму «Будівництво» BRDO Олена Шуляк в ефірі «Радіо Київ 98 FM».

«В парламенті зареєстрували законопроект, який передбачає скасування пайового збору із забудовників. Я повністю підтримую цю ініціативу та вважаю, що ухвалення законопроекту активізує сферу будівництва в Україні та сприятиме покращенню інвестиційного клімату у галузі», – зазначила  Олена Шуляк.

За словами експерта, пайовий внесок виявився справжнім тягарем для інвесторів. Зокрема, при будівництві житлових об’єктів розмір пайової участі становить 4%, при зведенні комерційних площ – 10% від вартості будівництва. Сьогодні складно знайти країну, де існували б такі високі обов’язкові платежі. За оцінкою рейтингу Doing Business, Україна за розмірами обов’язкових платежів, що стягуються із забудовників, займає 176 місце у світі з 189 країн. Тому не дивно, що близько 25-30% інвестиційних проектів (особливо у сфері комерційної нерухомості) залишаються через цей внесок нереалізованими.

«Ускладнює ситуацію з пайовими внесками те, що вони стали суттєвим джерелом корупції. Для місцевих чиновників – це просто знахідка. Замість законної  сплати пайового внеску, який обходиться забудовнику приблизно в $5-10 / кв. м (якщо мова йде про комерційну нерухомість), компанії «платять» корупціонерам приблизно вдвічі менше. Зрозуміло, в міську казну від цих відрахувань не потрапляє ні копійки. Тому реалізація поданого законопроекту, в першу чергу, стане дієвим інструментом боротьби з корупцією», – наголосила Олена Шуляк.

Вона впевнена, що саме наявність корупційної складової відштовхує іноземних інвесторів і погіршує позиції України за рейтингом простоти ведення бізнесу Doing Business.

«Якщо не скасувати пайову участь, – стверджує Олена Шуляк, – держава тільки втрачатиме від цього. Хоча б з тієї причини, що адміністрування цього виду платежу – заняття клопітке і вкрай складне. Тільки в Києві заборгованість перевищує 350 млн грн. І це – не враховуючи втрати від корупційних схем та мільйонів і мільярдів недоотриманих в галузь інвестицій».