Новини
27.10.2016

Степан Кубів: Покращення легкості ведення бізнесу для України – спільне завдання Уряду, Парламенту та Президента

Про це 26 жовтня заявив Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України під час брифінгу, присвяченому черговому рейтингу легкості ведення бізнесу “Doing Business 2017”.

“Україна посіла у рейтингу 80 позицію порівняно з 83 позицією минулого року. Це +3 позиції. Ми сподівалися на кращий результат”, – відзначив Степан Кубів та додав, що деякі проведені реформи не враховані у рейтингу цього року через особливості методики обчислення, однак у чинного Уряду є визначений план для суттєвого покращення рейтингу України найближчого року.

Степан Кубів розповів про ключові зміни в рейтингу, які позначилися на позиції України, серед яких:

захист прав міноритарних акціонерів (+18 місць);

виконання контрактів (+17 місць);

оподаткування (+23 місця);

реєстрація бізнесу (+10 місць);

підключення до електромереж (+7 місць);

міжнародна торгівля (-6 позицій).

Коментуючи інші питання щодо особливостей цьогорічного розрахунку Doing Business для України Степан Кубів зауважив, що Україні через технічні особливості методології розрахунку не зараховані зміни у Податковий кодекс (включно зі зниженням Єдиного соціального внеску), створення відкритого доступу до даних про нерухомість, створення «єдиного вікна» на українській митниці, яке почало працювати після точки відліку для цьогорічного звіту Doing Business. Нарешті, Світовий банк також не відзначив у рейтингу доступ          нотаріусів до реєстрів нерухомість в якості реєстраторів, що прискорює реєстрацію права власності.

“Однак це знайде відображення у рейтингу уже наступного року”, – запевнив Степан Кубів. Він додав, що попри значну роботу Уряду та неурядових організацій, основну частину змін необхідно проводити через парламент.

“Для прикладу – спрощення підключення до електромереж потребує законодавчого впорядкування і може бути враховано в Законі про ринок електроенергії”, – наголосив Кубів. Перший віце-прем’єр-міністр України нагадав, що у Верховній Раді зареєстрована низка законопроектів, що мають поліпшити позиції України в рейтингу і саме від народних депутатів значною мірою залежить швидкість просування України вгору по рейтингу Doing Business уже 2018 року.

“Проаналізувавши причини, BRDO запропонували змінити стратегію точкових змін окремими законопроектами”, – пояснив Олексій Гончарук, голова Офісу ефективного регулювання (BRDO). Натомість Офіс ефективного регулювання розробив комплексний законопроект, який спрямований на поліпшення позицій України, його впровадження дасть близько 35 місць у рейтингу.

“Цей законопроект охоплює понад 7 сфер діяльності бізнесу – від реєстрації до забезпечення виконання контрактів та вирішення проблем банкрутства. 14 основних ініціатив комплексного законопроекту – докорінним чином змінять правила гри”, – заявив Гончарук.

За його словами у разі ухвалення цього проекту закону, будуть спрощені процедури, розширені можливості спілкування з владою без участі чиновників через онлайн сервіси, покращений доступ до інформації. Це, зрештою, суттєво вплине на повернення довіри між бізнесом та владою. Олексій Гончарук зауважив, що наразі документ проходить процедури обговорення та оцінки заінтересованими сторонами.

Відео з брифінгу:

Інфографіка, презентована під час брифінгу:

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/10/Ukrai-na-u-rey-tyngu-Doing-Business-2017.pdf”]