Новини
18.05.2016

Україні час позбутися “радянського законодавчого спадку”

Велика частина діючого сьогодні в Україні законодавства перейшла до нас із  радянських часів. Минуло майже 25 років, а ми ніяк не позбудемось цього “спадку”.

Експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO) спільно з групою авторів – народних депутатів України підготували проект Закону про внесення змін до Закону України “Про правонаступництво України” щодо скасування дії актів СРСР на території України. Цей законопроект зареєстровано у Верховній Раді за №4650 від 11.05.2016.

Проект закону передбачає внесення змін у п. 3 діючого Закону “Про правонаступництво України”, згідно з якими “Закони та інші акти органів влади СРСР та Української РСР не діють на території України”, та затверджує перехідний період тривалістю шість місяців з моменту прийняття нового закону.

Протягом цього періоду зберігається дія 13 базових Кодексів та Законів України, а також підзаконних нормативно-правових актів, прийнятих на їх виконання (з переліком можете ознайомитися за посиланням).

У разі прийняття законопроекту, Кабінет Міністрів України буде зобов’язаний протягом шести місяців:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

забезпечити розробку та затвердження міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів, що врегульовують відносини, які на момент набрання чинності цим Законом врегульовані підзаконними нормативно-правовими актами СРСР або Української РСР.

Таким чином, законопроект не лише окреслює проблемне поле “радянського законодавчого спадку”, а й доручає всім центральним органам влади провести  інвентаризацію їх нормативної бази та забезпечити розробку нормативно-правових актів, які відповідають сучасним українським принципам нормотворення та ґрунтуються на демократичному, а не тоталітарному підході до влади та урядування.

Офіс ефективного регулювання сподівається, що запропонований законопроект буде підтримано і вже найближчим часом Україна отримає документ, що забезпечить конституційне право кожного знати свої права та обов’язки, започаткує реальні процеси декомунізації та відповідну зміну свідомості громадян.