Уряд підтримав законопроект, що скасовує 20 дозволів

Кабінет Міністрів розглянув на своєму засіданні та погодив законопроектщодо скасування 20 дозвільних документів, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі спільно з експертами Офісу ефективного регулювання BRDO.

Прийняття законопроекту, за підрахунками експертів BRDO, щорічно зекономить підприємцям щонайменше 196 762 дні очікування. А також  зменшить щорічне навантаження на бізнес щонайменше на 28 мільйонів гривень офіційних платежів та близько 200  мільйони гривень неофіційних.

Законопроект  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, у тому числі шляхом поширення декларативного (реєстраційного, заявницького) принципу» покликаний спростити умови роботи бізнесу.

Офіційно в Україні існує 82 різновиди документів дозвільного характеру. При цьому, за словами Дениса Малюськи, експерта Офісу ефективного регулювання BRDO, існування частини з них не є виправданим та по суті є надмірним регуляторним навантаженням на бізнес, що сприяє бюрократії та корупції.

Саме тому, у Плані заходів щодо дерегуляції, затвердженому Кабінетом міністрів України, встановлена мета скоротити перелік таких дозволів на 25%.

Законопроект BRDO та Міністерства  економічного розвитку та торгівлі (МЕРТу) пропонує оптимізувати 20 різноманітних дозволів, необхідність отримання яких не обґрунтована турботою про здоров’я людей, охороною навколишнього середовища чи іншими важливими інтересами держави. При цьому, лише половина із згаданих дозволів скасовуються. В іншій половині випадків відбудеться заміна дозвільної процедури на повідомлення (декларацію).

Серед дозволів, що скасовуються: ліцензія на провадження туроператорської діяльності, свідоцтво про встановлення категорії готелів,  дозвіл на проведення заходів із залученням тварин, карантинний дозвіл (на імпорт та транзит) тощо.

На декларації переводяться такі дозволи, як: сертифікат оціночної діяльності, погодження відчуження або передачі пам’яток національного значення їхнім власникам у володіння, користування або управління, дозвіл на заняття народною медициною, дозвіл на утримання диких тварин, тощо.