Новини
26.05.2016

Уряд затвердив порядок функціонування автоматизованої системи “Єдине вікно” на кордоні

Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів 25 травня. Відповідно до постанови, “єдине вікно” передбачає оформлення всіх видів контролю за допомогою електронного обміну даними. Зокрема, митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів контролю. Планується, що функціонувати інновація почне з 1 серпня 2016 року.

Офіс ефективного регулювання (BRDO) вважає, що запровадження “єдиного вікна” це створення сучасного інструментарію, який сприятиме усуненню  корупції на митниці та значно полегшить проходження митних процедур.

Також це матиме позитивний вплив на інвестиційну привабливість нашої країни та дозволить Україні в перспективі покращити показники в рейтингу  Світового банку Doing Business.

Питання щодо запровадження принципу “єдиного вікна” під час здійснення контролю за переміщенням через митний кордон України товарів є одним із пунків Плану дій Уряду щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу “Ведення бізнесу” на 2016 рік.

Однак, імплементація у повному обсязі механізму “єдиного вікна” потребує внесення змін у закони України, які регламентують надання документів дозвільного характеру або адміністративних послуг у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також у велику кількість пов’язаних з цим підзаконних актів. Також належне функціонування “єдиного вікна” потребуватиме зменшення кількості контролюючих органів на кордоні та скасування необґрунтованих контрольних/дозвільних процедур, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю. Окрім того, вирішеною має бути також і проблема забезпечення державних органів обладнанням, яке забезпечить функціонування “єдиного вікна”.

Наразі експерти Офісу спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України працюють над законопроектом “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо запровадження “єдиного вікна” на кордоні” а також над концепцією впровадження в Україні системи “єдиного вікна”.