Новини
23.04.2019

В Україні презентовано перший посібник із процедур і закупівель FIDIC

Посібник Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC) є практичним керівництвом для спеціалістів будівельної галузі при підготовці та реалізації інвестиційних проектів. Він підготовлений Міждержавною гільдією інженерів-консультантів разом з групою експертів.

 Олени Шуляк, керівник сектору «Будівництво», член правління BRDO, взяла участь у презентації Посібника, яка відбулась в рамках круглого столу “Міжнародна практика на ринку консалтингових послуг в Україні”. За словами Олени видання Посібника дуже на часі, адже він відповідає логіці розумної кооперації між державою та фаховим суспільством. І саме цей  посібник допомаоже заповнити частину прогалин, які природньо виникли у зв’язку із реформуванням системи державного управління, та навіть – адміністративно-територіального устрою.

Олена Шуляк розповіла, що донедавна основним джерелом управління фінансовими ресурсами при закупівлях будівельних робіт виступали центральні органи влади. Більшість процедур були централізовані і ними займалися постійно штатні команди. Після остаточної реалізації реформи децентралізації, та появи щонайменше 1300 об’єднаних територіальних громад, які об’єднають понад 9 тисяч територіальних громад, прогнозоване збільшення центрів прийняття фінансових рішень. На даний момент створено вже 888 об’єднаних територіальних громад.

«За 2018 рік через площадку ПРОЗОРРО нами було відслідкувано 468 тендерів на виконання будівельних робіт за кошти місцевих та центрального бюджету. Загальна очікувана вартість перевищила 90 мільярдів гривень. Завершилися укладанням договорів 285 тендерів на суму понад 45 мільярдів. З цієї кількості за результатами 144 тендерів були підписані угоди на суму понад 21 мільярд гривень місцевими органами влади. У порівнянні із 2017 роком їх кількість та сума зросла в 2.5 рази. Це я до того, що за кожним тендером повинна стояти професійна робота з розробки та підготовки ТЗ, з підготовки та формулювання умов контрактів. Чи зможе кожна громада утримувати в себе в штаті фахівця, який організовуватиме таку діяльність?  Певно ні. Тому поява україномовного видання посібника із закупівель FIDIC – своєчасна подія. І саме тому існують серйозні перспективи в розвитку ринку консультантів при підготовці тендерів та укладанні контрактів», зауважила Олена Шуляк.