Від кількості – до якості. 5 міністерств проведуть повний перегляд своїх регуляторних актів

Вітчизняне регуляторне поле в Україні сильно засмічене неактуальними, незаконними  та просто непрацюючими документами. За підрахунками Офісу ефективного регулювання (BRDO) таких близько 35%. Це створює додаткові перепони для розвитку інвестиційного середовища та збільшує витрати бізнесу на роботу в регуляторному полі.

З метою об’єктивної оцінки регуляторного поля, інвентаризації та очищення в подальшому, Офіс звернувся з ініціативою до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо проведення системного перегляду регуляторних нормативно-правових актів. Цю інінціативу підтримав Перший Віце-Прем’єр-міністр України Степан Кубів, підписавши відповідне доручення.

Під системний перегляд регуляторних актів підпадатимуть сфери сільського господарства та безпеки харчових продуктів, будівництва, енергетики, транспорту та інфраструктури, інформаційних технологій та телекомунікацій. Для організації перегляду  у профільних міністерствах будуть створені робочі групи, які найближчим часом розпочнуть перегляд діючих регуляторних актів.

За результатами робочі групи звітуватимуть вже у вересні поточного року. Подальші рішення з приводу актів, які потребують внесення змін, визнання такими, що втратили чинність, або мають бути скасовані прийматимуться в установленому порядку. Координацію роботи вестиме Мінекономрозвитку.

Офіс ефективного регулювання переконаний, що такий крок дозволить спільними зусиллями органів влади, експертів та усіх зацікавлених сторін перейти до формування принципово іншого регуляторного середовища в країні, яке буде орієнтоване на передові практики та матиме ефективну вимірюваність.

Довідково

Офісом ефективного регулювання BRDO було розроблено унікальну методику системного перегляду регуляторних актів Rolling Review.  У процесі розробки методики враховані кращі світові регуляторні практики, що дало змогу отримати найактуальніші результати.

Загалом, аналіз регуляторного середовища за методикою Rolling Review проводиться в п’яти секторах: сільське господарство та харчова безпека, будівництво, енергетика, транспорт та комунікації, сфера контролю та нагляду.

Усі регуляторні акти проходять оцінку за низкою критеріїв, cеред них – законність, потрібність, корупціогенність, вплив на бізнес, вартість регулювання та ефективність.

Детально ознайомитись з методикою та результатами перегляду актів експертами BRDO можна тут.