Новини
28.01.2016

Відміна пайового внеску зробить Україну більш привабливою для інвесторів – експерти

Застосування пайового внеску робить Україну менш привабливою для міжнародних інвесторів та однією з найдорожчих країн у світі щодо отримання дозвільної документації. Таку думку висловили експерти під час круглого столу Центру економічної стратегії та Постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

«У зв’язку з тим, що Україна вступила до зони вільної торгівлі з Європейським союзом, інвестори можуть розглядати її як країну для потенційного розміщення різноманітних промислових потужностей для виробництва товарів, що можуть поставлятися до ЄС. Для інвестора, який хоче реалізовувати проекти в сфері комерційної нерухомості, наявність такого високого рівня внеску (10%) унеможливлює реалізацію низки проектів взагалі», – вважає Олена Шуляк, керівник напряму будівництво Офіційного BRDO.

За словами Олександра Кашко, економіста Центру економічної стратегії, у країнах Центрально-Східної Європи (це наші найближчі сусіди та конкуренти за інвестиціями) вартість адміністративного супроводу будівництва менша 0,5% В Україні ця вартість складає 15%. «Це робить нас однією з найдорожчих країн у світі щодо отримання дозвільної документації», – зазначив він.

Під час круглого столу Костянтин Гненний, радник міністра економічного розвитку і торгівлі, зазначив: оскільки Офіс ефективного регулювання BRDO вважає, що відміна пайової участі позитивно вплине на бізнес-клімат та позиції України у рейтингу Світового банку, МЕРТ підтримуватиме цю ініціативу.

На сьогодні вже є зареєстрований законопроект №3610 депутата Петра Сабашука про внесення змін до закону «Про регулювання містобудівної діяльності», який має на меті скасувати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту. Однак парламент його ще не розглядав.

Скасування пайового внеску дозволить Україні суттєво підвищити свої показники у рейтингу Світового банку Doing Business. Цей крок передбачений у дорожній карті, яку уряд ухвалив своїм розпорядженням наприкінці грудня 2015 року.