Новини
15.12.2017

Як не постраждати від інспекторів: лайфхаки від BRDO

До вас їде ревізор? Тобто інспектор з перевіркою. На відміну від часів Миколи Гоголя, сьогодні Ви напевне можете перевірити, чи має він право їх проводити, а BRDO допоможе Вам розібратися в «підводних каменях» системи нагляду і контролю.

Інспекційний Лайфхак #1. УНІФІКОВАНІ ФОРМИ АКТІВ

Чи знаєте Ви, що у Вас є право не допускати інспекторів до проведення перевірки свого бізнесу, якщо контролюючий орган, що їх “надіслав”, не розробив та не опублікував на своєму сайті уніфіковані форми актів з виключним переліком питань для перевірок? Ні? Тоді давайте розбиратися детальніше.

Що таке «уніфікована форма акта»?  Після проведення перевірки інспектор повинен підготувати документ, в якому описує, які вимоги законодавства він перевіряв і чи виявив їх порушення. Цей документ називається актом перевірки. На основі викладених в ньому фактів про порушення інспекційний орган може вирішити накласти штраф на підприємця, або суд може зупинити його господарську діяльність.

Для того, щоб інспектори не складали акти перевірок на власний розсуд, контролюючий орган своїм наказом затверджує уніфіковану форму такого акта – тобто, форму якою повинні користуватися всі без винятку інспектори. Важливою частиною уніфікованої форми акту є перелік питань для перевірки, тобто список всіх тих вимог, які інспектор може перевірити під час перевірки (але не більше – додавати за своєю ініціативою питання інспектор не може).

Якщо контролюючий орган такої уніфікованої форми не затвердив, а якщо і затвердив, але на своєму сайті не опублікував – Ви маєте право не допускати до проведення перевірки інспекторів цього органу. Для того, щоб знайти ті контролюючі органи, які вже затвердили уніфіковані форми актів, Ви можете скористатися переліком, складеним Державною регуляторною службою, тут.