Новини
16.06.2016

Заблоцький: Локальні агропродовольчі ринки – крок до зменшення тіньової торгівлі продуктами харчування

Локальні агропродовольчі ринки – це важливий крок до зменшення тіньової торгівлі продуктами харчування, вважає керівник сектору “Сільське господарство” Офісу ефективного регулювання (BRDO) Андрій Заблоцький. На його думку, в Україні давно назріло питання створення системи локальних агропродовольчих ринків. Його практичне вирішення дозволить нам запровадити загальноприйняту європейську практику та заповнить прогалини в правовому полі для більш цивілізованих та відповідальних відносин між продавцями і покупцями. Окрім цього, це крок до створення системи мотивації для зменшення тіньового сектору в торгівлі продуктами харчування власного виробництва.

Наразі у світі існують три основні рівні реалізації харчових продуктів:

  • для власного споживання – виробляються і споживаються без державного контролю чи вимог;
  • для локального споживання – виробник має право реалізовувати власну агропродовольчу продукцію виключно в межах визначеного локусу (населений пункт, район, область). При цьому він не повинен отримувати експлуатаційний дозвіл, місце його виробництва є об’єктом державного контролю, а місце реалізації його продукції – лише підпадає під нагляд;
  • для вільного продажу в країні та на експорт – виробник або знаходиться під повним державним контролем, або впровадив у себе систему НАССР чи аналогічну.

Таким чином, існуюча сьогодні концепція локальних аграрних ринків – це фактично перехідна ланка для виробників, які вже готові виробляти не лише для себе, але ще не готові вийти на національний рівень.

З огляду на це, BRDO активно долучається до розвитку даного напряму. Ми підтримуємо концепцію створення системи локальних ринків не просто як місць продажу, а як системи розвитку торгівельних відносин на місцевому рівні. І ця система має бути набором інструментів для стимулювання розвитку відповідального ставлення продавця до свого продукту, його якості й безпечності та, безумовно, забезпечення інших базових цивілізованих вимог. Зокрема, простежуваності, відсутності дискримінації та захисту законних інтересів всіх учасників ринку.

Експерти Офісу взяли безпосередню участь у розробці ініційованного Мінагрополітики законопроекту “Про локальні агропродовольчі ринки”, прийняття якого дозволить вирішити вищезгадану проблематику та загалом позитивно вплине на розвиток бізнес-середовища в Україні. Є сподівання, що законопроект увійде у порядок денний законодавців найближчим часом та стане прогресивною інновацією впроваджуваних в Україні реформ.