Новини
10.02.2017

Захищати майнові праві на нерухомість потрібно на етапі, коли ця нерухомість ще не збудована

«Право без гарантії», саме в такому статусі останнім часом майнові права громадян, які інвестували кошти у власне житло. Прикладом тому нещодавня історія зі спробою рейдерського захоплення житлового будинку у Києві на Богдана Хмельницького 58а. Там використано класичну схему, за якою забудовник визнається банкрутом і декілька власників зустрічаються в суді.

На думку керівника сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання Олени Шуляк, відсутність дієвих інструментів захисту майнових прав на об’єкти нерухомості стає сніговою лавиною, яка щодня вбирає в себе все більше постраждалих. І в цій схемі ключову роль відіграє держава, яка є неефективним регулятором, бо запроваджений нею фонд фінансування будівництва для залучення коштів не захищає інвесторів від багаторазових продаж, банкрутства і затягування будівництва.

«Сьогодні інвестор, відповідно до законодавства, має лише фінансового посередника в особі фонду фінансування будівництва, але у разі виникнення проблем він ніяк не допоможе їх вирішити чи повернути вкладенні кошти. Платять фонду, будує компанія-підрядник, а всі ризики несе тільки інвестор», зауважила Олена Шуляк.

Експерти Офісу розробили механізм, який дозволить убезпечити українців від таких ситуацій та зробити так, щоб інвестори отримували реальне право власності на нерухоме майно, а не лише право на купівлю таких прав. Йдеться про проект закону України щодо реєстрації майнових прав на об’єкти, які будуть збудовані в майбутньому.

Законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав власності на об’єкти нерухомого майна, що будуть збудовані у майбутньому” передбачає реєстрацію права власності у три етапи:

І етап –  реєстрація за замовником будівництва права власності на кожен об’єкт (квартиру), що буде збудований у майбутньому за наявності усіх дозвільних документів, що унеможливить незаконні будівництва;

ІІ етап – після придбання об’єкту, право власності перереєстровується на інвестора;

ІІІ етап – після завершення будівництва та прийняття об’єкта в експлуатацію відбувається автоматична зміна титулу “право власності на об’єкт нерухомого майна, що буде збудований у майбутньому” на титул “право власності на об’єкт нерухомого майна”.

Наразі ініціатива проходить процедуру погодження у Міністерстві юстиції. Сподіваємось, що її вже найближчим часом буде винесено на розгляд Уряду та подано до Парламенту.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2017/02/ZAHYST-PRAV-VLASNOSTI-NA-OBYEKTY2.0-2.pdf”]